person_outline
search

bannersokolka1

Hvězdy stříbrného plátna v Muzeu Blanenska

Výstava představí filmové a divadelní hvězdy první republiky a protektorátu a jejich další osudy…

Období od poloviny 20. let 20. století až do poloviny 40. let se právem nazývá zlatým věkem československé kinematografie. V té době se započala a rozvinula kariéra mnoha legendárních režisérů - Lamače, Machatého, Friče, Slavínského, Vávry atd. Jejich zásluhou vznikly nesmrtelné filmy - Přednosta stanice, Ducháček to zařídí, Eva tropí hlouposti, Hotel Modrá hvězda, Noční motýl, Kristián, Nebe a dudy, Pohádka máje, Cesta do hlubin študákovy duše, Valentýn Dobrotivý, Mravnost nade vše a mnoho dalších, ve kterých hrály opravdové hvězdy - Baarová, Beneš, Burian, Fabianová, Ferbasová, Gollová, Haas, Höger, Kabátová, Mandlová, Marvan, Matulová, Nový, Ondráková, Pešek, Plachta, Vítová a nechyběli ani filmoví milovníci. Ale jen málo Čechů zažilo tak rychlý vzestup a vzápětí tak hluboký pád jako někteří prvorepublikoví a protektorátní herci a herečky. Snad nikdo si nevysloužil tolik obdivu a po druhé světové válce tolik zloby a nenávisti jako Lída Baarová, Adina Mandlová, Nataša Gollová nebo Vlasta Burian. Ani další ze slavných osobností filmu či divadla neměly v době komunismu na růžích ustláno – Zita Kabátová, Hana Vítová, Věra Ferbasová nebo Soňa Červená. Jiní zase byli velkými a přesvědčenými stoupenci komunistických ideálů jako např. Jindřich Plachta. Zatímco další se vypracovali a prosadili na evropské filmové scéně jako Anny Ondráková nebo v Hollywoodu jako Hugo Haas.

Na výstavě si budete moci prohlédnout plakáty, fotografie, karikatury, životopisné texty i osobní předměty/oděvy filmových hvězd jako jsou O. Nový, S Červená, N. Gollová, S. Beneš, Z. Kabátová a další. Mimo jiné Vám ukážeme, jak to vypadalo v herecké šatně a v čem se kdysi chodívalo do kina a divadla. Součástí výstavy bude také čtenářský kroužek, kde si budete moci přečíst dobové časopisy a kino-programy.

Slavnostní zahájení výstavy bude 26.1.2017 v 18.00, kdy proběhne komentovaná prohlídka s filmovou historičkou Markétou Nedvědovou.

Od 17.00 bude probíhat workshop pro děti, kde si děti mohou vyzkoušet jaké to je být filmovým hercem. 

Výstavu zapůjčil Letohrádek Mitrovských Brno a Muzeum Blanenska spolupracuje také s Národním filmovým archívem v Praze. Díky NFA můžete po zahájení výstavy v 19:00 shlédnout filmovou komedii Kristián.

Výstava potrvá až do 24.3.2017.Pokud nestihnete vernisáž, kde je vstupné zdarma, můžete se ještě přijít podívat na výstavu během otvíracích hodin muzea za malý poplatek 40/20Kč.



Posted: 2017-01-12 10:40:32