person_outline
search

bannersokolka1

Zřícnenina hradu Hamrštejn

Hrad založený v první třetině 14. století plnil funkci opevněného sídla a správního centra pro okolní majetky Bieberštejnů. Kdysi významný hrad, který měl dohlížet na těžbu a zpracování železné rudy dnes připomíná jen obvodová zeď, zbytky dvou věží a zdi obytné budovy.

Pozůstatky hradu Hamrštejn, které se nachází nedaleko cesty spojující libereckou čtvrť Machnín s malebným Kryštofovým údolím, nejsou ze silnice vidět. Optimální je tedy vyrazit po žluté značce z centra Machnína, která je zároveň součástí cyklostezky Odra – Nisa. Stezka kopíruje romantické meandry Lužické Nisy a vede až k úbočí Zámeckého kopce, na jehož vrcholu ční zbytky středověkého hradu. Jméno hradu je často spojováno s existencí hamru, kde se pomocí bucharů poháněných vodním kolem zpracovávalo surové železo.

Naprostý unikát v podobě transbordéru se nachází přímo pod hradem, pod mostem přes řeku Nisu. Transbordér neboli gondolový most, je upravená lanovka, která slouží k dopravě přes řeku. Jedná se o kabinku zavěšenou na kladkách, kterou pohybují přímo cestující tím, že tahají za lano. Tento transbordér je jediný na našem území!

Pod hradem vede i naučná hornická stezka.
 



Posted: 2017-01-13 08:39:09