person_outline
search

bannersokolka1

Masopust 2017 v Roztokách a Úněticích

Tradičně-netradiční lidová slavnost - veselý, barevný, hravý,mystický, bombastický průvod maškar z Roztok u Prahy do Únětic, který pořádá roztocký spolek Roztoč už podvacáté. Maškary jakéhokoliv tvaru a věku jsou vítány.

Maškary se setkávají ve 13.00 na zámku v Roztokách (Středočeské muzeum) a po korunovaci krásné a vypečené Královny masopustu se vydávají v čele s ní bujarým průvodem. Vítány jsou maškary jakéhokoliv věku, rasy, pohlaví a tvaru.

Průvod vyráží ve 14.00 vzhůru Kroupkou přes roztocké náměstí směrem na Únětice, na Holém Vrchu se setkává s Únětickými, Suchdolskými a možná Úholičskými a tentokráte se vrací zpět do Roztok, kde u autobusové zastávky Roztoky, rozcestí Žalov bude stát skvělé veliké zateplené šapitó.

Nejvyššími maskami jsou Smrtka a Půst, jejichž tanec nám připomíná, že přežít zimu není úplná samozřejmost. Bakchus pak poradí, jak na to. Komu ani ten nepomůže, ten může starosti přenechat skorokoni Klibně a její sličné hlavě. Medvědář hlídá nebezpečného medvěda, se kterým se utkají nejstatečnější z nejstatečnějších na louce nad Roztokami. Každý rok se vybírá z roztockých neprovdaných dívek Královna masopustu, která cválá v čele průvodu na zmíněné Klibně a která na jeden den převezme vládu nad městem. Klibna se bohužel (na rozdíl od Královny) konce průvodu nedožije, na Holém vrchu je popravena a její síla se rozdělí mezi ty, co ji nejvíce potřebují, aby se dočkali konce zimy a obrodili se s příchodem jara a Velikonoc.

Program
Středočeské muzeum v Roztokách - zámek bude upřesněn.



Posted: 2017-01-13 07:10:01