person_outline
search

bannersokolka1

Muzeum městského práva – Katovna v Odrách

O městském vězení, Katovně, pochází první dochovaná písemná zmínka z roku 1556, kdy město Odry vydalo na vytápění věznice 28 grošů. V té době neměly Odry vlastního kata, a tak popravy prováděl na základě smlouvy kat opavský. Mučírna se nacházela ve sklepení pod Bílou věží a byla spojena s věznicí.

K přestavbě vězení došlo na počátku roku 1850, když byl do Oder přeložen Okresní soud. Byla vybudována chodba mezi předními a zadními celami a jejich počet byl snížen z pěti na čtyři. Součástí vězení byla i kaple zasvěcená zajatému Spasiteli, do které vedla cesta z bytu soudního sluhy. Do mobiliáře katovny spadal: popravčí špalek z dubového kmene, španělské boty, mučící palečnice a skřipec

Po roce 1945 byla bývalá Biřičská jizba – Katovna dlouho prázdná, nevyužívaná, a tak silně chátrala. V období od 50. do 80. let minulého století sloužila Katovna jako rodinný dům.

Budova byla poté opuštěna a dále chátrala. Až v polovině 90. let koupili objekt Emil a Zdenek  Mateiciuce, za účelem jeho záchrany. Při zakládání Muzejního spolku Rolleder – Odry o.p.s byl dům spolku darován.

Katovna nyní zastřešuje expozici městského starověkého práva, konají se zde schůzky členů spolků a veřejné besedy s občany. Muzeum městského práva – Katovna nabízí také dva okruhy (velký a malý) po Odrách. Po objednání přes telefon čekají na návštěvníky vyhlídkové trasy spolu s komentovanou prohlídkou města ležícího jen kousek od přírodního parku Oderské vrchy.



Posted: 2017-01-19 08:27:34