person_outline
search

bannersokolka1

Bruslení na Lipně 2017 - ovál v Lipně nad Vltavou

Lipno láká bruslaře, pokud bezpečně nezamrzne celá přehrada, vytváří dobrovolníci, kteří se o Ledovou magistrálu starají, ovály pro bruslení, kde je síla ledu dostatečná a bruslení tím pádem bezpečné. Jedním z nich je ovál u loděnice v Lipně nad Vltavou.

Aktuálně (20.1.2017) Horní Planá, Černá v Pošumaví, Frymburk, Lipno nad Vltavou – vše mimo provoz, vstup na led je nebezpečný!

Ledová magistrála je, když pevně zamrzne, vzájemně propojena mezi obcemi Frymburk, Přední Výtoň a Lipno nad Vltavou v šířce osmi metrů. Letos (2017) ještě stále není bezpečně zamrznuto, ale ve Frymburku a na Lipně je dráha upravena do oválu, který měří 2 km. Aktuální tloušťka ledu v Lipně nad Vltavou je okolo 15 cm (celá dráha se otevře až zamrzne na 18 - 20 cm ledu). Nevstupujte na jiná místa Lipenské přehrady než je otevřený ovál - zvláště u břehů je vstup na led nebezpečný!

Nástupní místo ledové magistrály Lipno najdete přímo na obecní pláži pod Aquaworldem Lipno u přístaviště Marina Lipno. Na místě se nacházejí stánky s nápoji a občerstvením.

Tip: váš automobil zaparkujte na parkovišti před Aquaworldem Lipno (150 metrů k nástupišti), nebo na Promenádě Lipno (200 metrů k nástupišti). Pokud je parkoviště plné, můžete využít parkovací plochy Skiareálu Lipno u lanovky (400 metrů k nástupišti).

O dráhu pečují dobrovolníci, odhrnují sníh a zametají led kartáčem. Snaží se v pravidelně měřit sílu ledu. Bruslení na zamrzlém Lipenském jezeře je nepochybně velkým zážitkem, a to nejen pro samotnou aktivitu, ale i z důvodu krásné scenérie Lipna a možnosti vychutnání si svěžího podhorského vzduchu.
 

Aktuální síla ledu (20.1.2017)

Frymburk pláž – 16 až 18 cm
Frymburk u kostela – 8 až 10 cm
Lipno loděnice – 15 cm
Přední Výtoň – 6 cm
U Lipenské Víly – 8 cm
Frymburk – Přední Výtoň pod dráty 8 cm
Horní Planá – 7 cm


Posted: 2017-01-20 15:24:47