person_outline
search

bannersokolka1

Strahovský klášter s historickou knihovnou

Strahovský klášter je nejstarší premonstrátský klášter v Čechách, založený roku 1140, a jedna z nejvýznamnějších architektonických památek České republiky. Součástí kláštera je slavná Strahovská knihovna a obrazárna.

Klášter řádu premonstrátů byl založený v roce 1140 díky olomouckému biskupovi Jindřichu Zdíkovi králem Vladislavem II. Dnešní barokní podoba je z 2. poloviny 17. a z 18. století. Kášter byl po roce 1990 obnoven.

V areálu se nachází kostel Nanebevzetí Panny Marie, kostel svatého Rocha, budovy kláštera, knihovny a hospodářské budovy. Opat Ziedler založil v areálu kláštera Strahovskou obrazárnu. Dnes jsou v obrazárně umělecká díla výtvarného umění z 14. až 19. století. Tato sbírka obrazů je označována jako nejcennější klášterní sbírka ve střední Evropě.

V objektu kláštera je kromě obrazárny, Strahovská knihovna a Teologický sál. Od roku 1953 je v klášteře Památník národního písemnictví. V únoru 2017 se otevřela nová expozice klenotnice, kde objevíte stovku exponátů, představující sbírky uměleckého řemesla liturgického charakteru. Expozice zahrnuje monstrance, kalichy či relikviáře od středověku po současnost, ale také liturgické oděvy, bohatě zdobená a vyšívaná paramenta od sedmnáctého století.



Posted: 2017-02-01 13:53:07