person_outline
search

bannersokolka1

Sklářské muzeum v Novém Boru

V muzeu lze zakoupit kopie historického skla, tradiční skleněnou bižuterii a odbornou sklářskou literaturu. Ve výstavních prostorách se nachází sklo v časovém rozmezí od období baroka až po současnost.

V empírovém domě v centru města otevřelo Sklářské muzeum v září 2013 novou stálou expozici. Ve výstavních prostorách se nachází sklo v časovém rozmezí od období baroka až po současnost. Vystaveny jsou nejen nové přírůstky ve sbírce, ale i exponáty, které byly dosud veřejnosti ukryty v depozitářích. Návštěvníky provede celou expozicí moderní grafické zpracování, které příspívá k celkovému zpřehlednění. Zpřístupněn je rovněž sklepní prostor s exponáty současného umění od významných českých sklářských výtvarníků.

Největší prostor v expozici zůstal zachován pro malované sklo, muzeum mu venovalo celé jedno patro. Jedná se o typickou zušlechťovací techniku v Novém Boru, řada technik tady byla vynalezena. Je zde například světově unikátní sbírku secesně malovaného skla, ta je největší a nejlepší na světě. Expozici doplňují krátkodobé výstavy věnované významným etapám sklářské historie, výtvarníkům, sklářským firmám a odborným školám.

V muzeu lze zakoupit kopie historického skla, moderní a tradiční skleněnou bižuterii, katalogy muzejních výstav a odbornou sklářskou literaturu.

Z historie domu: patrový dům s vysokou mansardovou střechou a honosným pozdně barokním vstupním portálem byl postaven roku 1804 Johannem Christophrem Socherem, obchodníkem se sklem, který předtím třináct let úspěšně prodával české sklo v Mexiku. Ve 20. letech 19. století Socher dům odprodal Stephanu Rautenstrauchovi. V majetku této rodiny, členů nejvýznamnější exportní společnosti v Novém Boru, byl dům až do r. 1939. V roce 1952 se borští radní rozhodli přihlédnout k jeho historii a umístit zde své sklářské muzeum.



Posted: 2017-02-07 18:05:56