person_outline
search

bannersokolka1

Jaro na mlýně ve Slupi

Technické muzeum v Brně vás v sobotu 29. dubna zve do obce Slup na Znojemsku na akci s názvem Jaro na mlýně. Akce bude probíhat od 10.00 do 17.00 ve vodním mlýně a je určena zejména pro rodiny s dětmi, pro které je připravena řada zábavných úkolů na téma mlynářství.

Přijďte do budovy renesančního mlýna přivítat jaro! Akce je určena pro širokou veřejnost, zejména pro rodiny s dětmi. Pro návštěvníky bude od 10 do 17 hodin v prostorách expozice připraveno několik stanovišt se zábavnými úkoly a drobnými odměnami pro ty, kteří splní všechny úkoly to vše s tematikou jara, mlýnu a mlynářství.

Děti se dozvědí, kdo ve mlýně pracoval a co všechno musel umět a znát. Udělají si představu o tom, co obnášely jednotlivé stupně mlynářského učení a také si ve mlýně samy zkusí např. zamést, pomoct při praní a vaření, pomlít obilí na ručním mlýnku nebo převézt pytel. Zkusí si vzpomenout na pohádku nebo přísloví o mlýně či postavit stavbu z kostek apod. Na všechny děti po absolvování stanovišť čeká výuční list a drobná odměna. Dále si děti mohou vyrobit vlastní výrobek v dílničce a pro zdatné sportovce máme připravené závody ve skákání v pytli.

Vodní mlýn ve Slupi, který byl prohlášen národní kulturní památkou, je ve správě Technického muzea v Brně. To zde v roce zde v roce 2009 otevřelo expozici Vývoj mlynářství, jež se umístila na 1. místě v soutěži Gloria musealis v kategorii Muzejní počin roku 2009.



Posted: 2017-02-08 16:36:34