person_outline
search

bannersokolka1

Muzeum hygieny a historických nočníků

Muzeum je pokračovatelem Muzea nočníků a historických toalet, které od roku 2012 sídlilo ve Vyšehradské ulici. Nově vystavuje i hygienické potřeby. Nejvzácnější z celé sbírky muzea je originální nočník Napoleona Bonaparte a dále ten určený pro 2. a 3. třídu na Titanicu.

Expozice v historickém centrum Prahy - Podskalí,  představuje na 1700 nočníků od obyčejných až po ty, které svým dekorem připomínají spíš přepychové polévkové mísy, kolem 100 toalet a na 200 dalších kuriozit.

Mezi vystavovanými předměty je nočník vyrobený pro Napoleona Bonaparte, nočník z Lincolnovy ložnice Bílého domu, stejný nočník  jako z Titanicu, jen plul na jiné lodi stejné společnosti White Star Line nebo středověká vykopávka z Nizozemí. Dále ve sbírce najdete miniatury nočníků, nejmenší měří pouze 1 mm a je součástí toaletního křesílka – stříbrného přívěsku na řetízek. Dále jsou zde miniatury záchodů, které mají rozličné funkce (např. zapalovače, ořezávátka, popelníky, zrcátka, vázy i slánky), toaletní truhlice, křesla, židle a taburetky, cestovní toaletní truhly, jeden z prvních chemických záchodů z USA, splachovací záchody s bohatým dekorem tlačeným i malovaným, repliku barokního záchodu s mostu, ukázky bidetů, pisoárů atd.

K nejnovějším exponátům patří koloniální nočník z pravého stříbra a unikátní nočníky s hracím strojkem. K nočníku zpěváka Ládi Kerndla a dřevěné toaletě publicisty Josefa Klímy muzeum získalo nočník hraběnky Mathildy Nostitzové.

Další část kolekce tvoří historické toaletní papíry, wc štětky, splachovadla, bidety, pisoár, americké reklamy na wc papír kolem roku 1958, anglické katalogové listy, z kterých si zákazníci objednávali toaletní soupravy na počátku 20. století, katalogy dalších výrobců sanitární keramiky, pohlednice, obrazy, básničky a mnoho dalších kuriozit. Mezi kolekcemi uvidíte také francouzské svatební nočníky, dámské nočníky Bourdaloue, pánské a dámské urinály (bažanty), vojenské toalety v reálu i fotografii...

Muzeum má otevřeno celoročně od úterý do neděle s provozní dobou od 10 do 18 hodin.



Posted: 2017-02-14 15:44:31