person_outline
search

bannersokolka1

Stará čistírna odpadních vod v Bubenči - prohlídka technického zázraku

Stará čistírna odpadních vod v Praze - Bubenči je významným dokumentem historie architektury, techniky a vodohospodářství. Byla postavena v letech 1901 – 1906 a k čištění odpadních vod sloužila až do roku 1967. Projekt čistírny vypracoval inženýr britského původu sir William Heerlein Lindley.

Prohlídky areálu bývalé čistírny odpadních vod jsou možné pouze s průvodcem (Čistírna není muzeum, nýbrž něco jako technický zámek). Návštěvníci uvidí dochované prostory s pozůstatky původních technologických zařízení, a to jak pro vlastní čištění odpadních vod a související provoz (např. kalové hospodářství), tak pro zajištění pohonu strojů (parní strojovna a kotelna).

Pro názornost výkladu jsou návštěvníkům k dispozici kopie původních plánů, historické fotografie z počátku výstavby čistírny a filmový dokument z roku 1943 (na základě smlouvy s Národním filmovým archivem).

Mimo samotné prohlídky je možné objednat jízdu na raftu v podzemí a jištěné výstupy na komín. K dispozici je denně otevřená kavárna Café Továrna, kde se návštěvníci mohou v zimě ohřát a v létě osvěžit.

Stará čistírna odpadních vod je od roku 2010 národní kulturní památkou a od roku 2016 kotevním bodem ERIH.



Posted: 2017-02-16 15:43:35