person_outline
search

bannersokolka1

Dům umění ve Znojmě - Slavíkovský palác

Jeden z nejkrásnějších renesančních paláců v centru Znojma pochází z poloviny 16. století. Galerijním účelům slouží Slavíkovský palác od poloviny 20. století. Jeho expozice představují skutečné poklady ze sbírek gotického a barokního sochařství a malířství.

Dům umění ve Znojmě sídlí v jedné z nejkrásnějších renesančních budov města, Slavíkovském paláci. Má trojkřídlou dispozici a vyrostl z původní gotické zástavby. Gotickorenesanční mázhaus je zaklenutý do středních kamenných pilířů (s letopočtem 1549). V prvním podlaží se nachází tzv. sklípková klenba, z renesanční přestavby (3. čtvrtina 16. století) se pak dochovaly sály s trámovými stropy. Dvorní křídlo tvoří arkádová lodžie. Na atice hlavního průčelí je uplatněn námět delfínů.

Dnes slouží palác výstavním účelům Jihomoravského muzea. Reprezentativní výběr z bohatých uměleckých sbírek muzea zde prezentují stálé expozice "Staré umění Znojemska" ve druhém podlaží a "Medailér Jan Tomáš Fischer" a "Mince Zemí Koruny české" v podlaží prvním.

Výstavní sály v prvním podlaží jsou určeny výstavám převážně soudobého výtvarného umění. V přízemí se nachází víceúčelový sál pro příležitostné výstavy, přednášky a konference, ve vstupní síní - "mázhauzu" kromě prodejny muzejních publikací a suvenýrů také příjemná kavárnička.



Posted: 2017-02-17 12:08:12