person_outline
search

bannersokolka1

Josef Váchal – výstava v Městské galerii Litomyšl

Kdy 8. duben 2017 - 4. červen 2017 Výstavy

Městská galerie Litomyšl pořádá zajímavou výstavu exlibris s názvem Josef Váchal – Ten, kdo kněhoznačky pilně sbírá. Unikátní výstava o užitkové grafice potrvá od 8. dubna do 4. června.

Jak výtvarné, tak literární tvorbě Josefa Váchala (1884–1969) se za poslední léta dostává nezanedbatelného zájmu. Poněkud opomíjenou však v jeho díle zůstává užitková grafika, tzv. kněhoznaček, tedy exlibris, či jinak zvaných voplesků.
 
Tisky zhotovoval na zakázku pro jednotlivé objednavatele s jejich jménem či iniciálami a výtvarnými prvky, které majitele spojovaly s knihou, v níž byl exlibris uložen.  Připravovaná výstava představí tento druh Váchalova tiskařského zájmu v pracích drobných pouze formátem, nikoliv však nápaditostí, hravostí, různorodostí a zároveň reflektující jeho povahu mystika.
 
Speciální program je přichystán na čtvrtek 27. dubna od 17:30 do 20 hodin, kde bude v expozici k dispozici tiskařský lis. Zkusíte si i vy vytvořit vlastní exlibris po vzoru Váchala, nebo jen drobnou grafiku dle vlastního návrhu?
 

Celý popis

Má příspěvek časově omezenou dobu trvání?



Posted: 2017-02-17 11:52:09