person_outline
search

bannersokolka1

Tajemné znojemské podzemí - největší systém podzemních chodeb a sklepů v ČR

Znojemské podzemí je labyrint proplétajících se podzemních chodeb, místy až čtyřmi patry nad sebou, o celkovém rozsahu cca 25 km. Podzemní síť chodeb dodnes udivuje důmyslně budovanými větracími šachtami, kouřovody a studnami. Do tajemna můžete nahlédnout na prohlídkové trase až s hororovým laděním.

[embedded content]

Znojemské podzemí je jedno z nejrozsáhlejších podzemních labyrintů ve střední Evropě, jehož počátky vzniku se datují  do 14. století.  O přesném datu a účelu jejich vzniku neexistují žádné písemné záznamy v městských kronikách. Spletitá podzemní síť chodeb dodnes udivuje důmyslně budovanými větracími šachtami, kouřovody a studnami.

Rozlehlé bludiště podzemních chodeb a sálů, situované pod celým areálem středověkého města, vzniklo propojením sklepních prostor jednotlivých měšťanských domů a paláců. Smyslem tohoto propojení byla snaha ochránit obyvatele města před útrapami spojenými s obléháním města a případným rabováním cizích vojsk přímo ve městě po jeho dobytí.

Labyrint pod městem je několika chodbami propojen s okolní krajinou, což mohlo právě v dobách války a obležení být klíčové pro zásobování měšťanů. Podzemí mohlo poskytnout útočiště obyvatelům města i na dlouhou dobu - prostory byly odvětrány řadou šachet, sklepní ohniště či krby byly propojeny s komíny městských domů, vykopáno zde bylo několik studen a odvodňovací systém. Znojemské podzemí bylo budováno za pomoci jihlavských či kutnohorských havířů na několika úrovních. Vytěžený materiál mohl sloužit na stavbu či opravu městských hradeb. V případě, že by do labyrintu pronikl nepřítel, mohlo znojemské podzemní bludiště plné kluzkých a úzkých přechodů a propadel sloužit i jako smrtonosná past.

Prohlídkový okruh podzemním labyrintem je zaměřen na prohlídku podzemních chodeb s výkladem o historii vzniku podzemí a jeho dalšího vývoje v průběhu doby. Od března 2009 byl prohlídkový okruh rozšířen o expozici „Tajemné podzemí“, ve kterém uvidíte alchymistickou dílnu, postavy z městských pověstí, oživlé skály, netopýry, skřety, ukázku vězeňských kobek nebo kostlivce v rakvích. Atmosféru dotváří speciální světelné a zvukové efekty.

Od října 2013 se v podzemní otevřou adrenalinové trasy podzemím. Místo poklidné procházky širokými pohodlnými chodbami se zájemcům otevře místy vskutku krkolomná cesta úzkými chodbami, vodou, blátem. Zdolávat budou muset kluzké hrbolaté schody, malými průlezkami se budou protahovat po čtyřech. Než se zájemce rozhodne pro návštěvu některé z tras, musí okusit, jestli se se svou tělesnou konstrukcí vůbec do úzkých profilů vejde. Nově zpřístupněná část podzemí je dlouhá 4,6 kilometru. Je rozdělená do tří tras obtížnosti podle toho, kolik je tam prostoru pro průchod. Na první úrovni obtížnosti se lidé musí zohýbat, aby někudy prošli, ve třetí už se musí místy i proplazit nebo jít hodně do kolen. Na každé z tras čekají na návštěvníky kromě úzkých chodeb a neobvyklých překážek také speciálně vybudované expozice. Zajímavostí prohlídky je také to, že na třech místech jsou trasy v podzemí propojeny s městským kamerovým systémem. Návštěvníci se tak mohou podívat, co se děje několik desítek metrů nad nimi.



Posted: 2017-02-17 11:48:52