person_outline
search

bannersokolka1

Restaurace a Pizzerie Savoy Brno

Ve 30. letech 20. století procházelo Brno prudkým rozvojem, který se promítl i do společenského života. Na místech s dlouholetou kavárenskou nebo pohostinskou tradicí vznikaly nové kavárny a jednou z nich byla i kavárna Savoy, která dnes připomíná blyštivou éru brněnského kavárenství.

Brněnská kavárna Savoy, která se nachází na nároží Jakubského náměstí a Běhounské ulice naproti kostelu sv. Jakuba, se díky komfortnímu vybavení a dokonalé péči o zákazníka řadila mezi nejexkluzivnější evropské kavárny. Těšila se velké oblibě hlavně u brněnské smetánky a zřízena byla v roce 1927 známým kavárníkem Janem Nekvapilem. Ten byl svého času zaměstnancem hotelu de Saxe nebo i legendární Modré hvězdy v Praze.

Do prostor podniku Savoy v Brně, které byly výtvorem architekta Jindřicha Kumpošty, se vešlo neuvěřitelných 1000 lidí. Kavárna nabízela pestrou škálu aktivit společenského života. Návštěvníci měli k dispozici i hernu, kde bylo ke každému stolu instalováno telefonické spojení, čímž bylo dokonale postaráno o pohodlí hráčů. Dámy se pak mohly setkávat ve zvláštním salónu v prvním patře. Příjemnou atmosféru dokresloval i malý orchestr na balkónu nad schodištěm.

Oč luxusnější byl interiér kavárny, jež oplýval mramorem, plyšovými koberci a zrcadly, o to střízlivěji, až záměrně stroze bylo řešeno uliční průčelí s hladkou fasádou. Z architektonicky cenného a kdysi reprezentativního podniku se zachovala právě jen nepříliš přitažlivá fasáda. Interiéry kavárny včetně jejího vybavení byly téměř zničeny počátkem 50. let, kdy byla kavárna přestavována na prodejnu s textilem. Smutný osud kdysi vyhlášeného podniku byl zlomen až v roce 2008, kdy byly vnitřní prostory očištěny od pozdějších necitlivých zásahů a podnik se vrátil ke svému původnímu účelu. Interiéry ani fasáda sice nebyly obnoveny tak, jak by si tato výjimečná ukázka meziválečné stavební kultury zasloužila, základní dispozice velkoryse řešeného prostoru a některé dochované autentické prvky vybavení však alespoň do jisté míry evokují atmosféru „zlaté“ doby brněnských kaváren, mezi nimiž Savoy zaujímala jedno z předních míst.

Do kavárny Savoy se duch první republiky vrátil i díky tanečním večerům s výukou tanců. Podrobné informace o lekcích argentinského tanga, vášnivé salsy a bláznivého swingu jsou k nalezení na internetových stránkách kavárny.
 



Posted: 2017-02-20 15:06:33