person_outline
search

bannersokolka1

Literární památník Vysočiny

Památník soustřeďuje svou pozornost především na díla Jakuba Demla a ostatních spisovatelů pocházející z Vysočiny. Deml je rodákem z Tasova a ve svých dílech mimo jiné kritizoval T.G. Masaryka, za což byl také stíhán. Až samotný Masaryk musel stíhání zastavit.

Jakub Deml je významný český katolický básník zažil za první republiky vrchol svých tvůrčích sil - vydal většinu svých děl. V době první republiky však měl také spory i s úřady. Ve svých dílech totiž kritizoval samotného T.G.Masaryka, který nakonec stíhání proti Demlovi zastavil.

Památník byl otevřen v roce 2002 v prvním patře budovy bývalé měšťanky k 125. výročí narození Jakuba Demla (20.8.1878). Památník je zaměřen na život a dílo Jakuba Demla a další umělce spojené s ním nebo s krajem Vysočina. Mezi některé můžeme uvést například Marii-Rosu Junovou, Pavua Kytlicovou, Stanislava Vodičku, Františka Bílka nebo Josefa Pěnčíka.
 
V současné době je zpřístupněna první část expozice, která se nachází ve dvou místnostech. Menší část je věnována tasovskému rodáku, spisovateli a básníkovi páteru Jakubovi Demlovi. Zde si můžete prohlédnout část původního Demlova nábytku navrženého architektem Bohuslavem Fuchsem.
 
V knihovně jsou umístěny dokumenty a Demlovy knihy, drobné propagační tisky, ve skříňce hned vpravo za dveřmi si všimněte rukopisu receptu. Deml sbíral různé recepty jídel a nápojů. Větší část je ovšem věnována bohaté historie města Tasov a místním památkám, doplněných o mapky a fotografie.
 
Po skočení prohlídky můžete navštívit hrob J.Demla na starém hřbitově u kostela sv.Petra a Pavla a prohlédnout si pamětní desku J.Demla, akademického sochaře Miloše Vlčka, která je umístěna na pilíři u vstupní brány do vily J.Demla v Bosně.
 



Posted: 2017-02-27 18:01:32