person_outline
search

bannersokolka1

Tvrz Orlice - areál zážitků nedaleko Letohradu

Letohrad je krásné město v Orlických horách, kam stojí za to se podívat. Středověká tvrz Orlice leží na jeho východním okraji přímo u rybníku a lesa. Krásná příroda a rozsáhlé možnosti turistického, sportovního a kulturního vyžití vám nedají na pobyt v tomto kraji zapomenout.

Areál tvrze Orlice se nachází na okraji města Letohradu uprostřed přírody. Sídlo vzniklo pravděpodobně na konci 13. století, v 16. století pak byla tvrz přestavěna na renesanční zámek. Po odstěhování šlechty z Orlice v roce 1650 na kyšperecký zámek, byl objekt upraven pro hospodářské účely. Koncem 20. století byly do areálu tvrze přistavěny autodílny a objekt tvrze 40 let chátral. V roce 2008 tvrz Orlici zakoupila společnost Eywan s.r.o., která zahájila práce pro obnovu celého areálu.

Historický objekt s vzácně zachovalými stavebními částmi z období gotiky, renesance, baroka a klasicismu je kulturní památkou. Na prohlídce uvidíte funkční historickou knihtiskařskou dílnu, unikátní nástěnné malby nebo expozici vycpaných zvířat.

Zajímavé je především neporušené sklepení z doby vzniku tvrze, nově objevené zdivo původní přízemní části, které naznačuje původní větší čtyřprostorový objekt. Zachovalá figurální sgrafitová výzdoba na vnější omítce renesanční věži zámku potvrzuje výjimečnost tohoto sídla mezi venkovskými sídly v celých Čechách. Pod současnou podlahou se skrývá původní hradební zeď tvrze z konce 13. století o šířce 2,1 m a byl objeven 400 let utajený středověký sklep. Při archeologickém průzkumu bylo nalezeno velké množství fragmentů kachlů ze všech stavebních období tvrze. Také nálezy nástěnných maleb z druhé poloviny 16. století nemají v celém regionu východních Čech za posledních 60 let obdoby.

Návštěvník tvrze si může vybrat ze tří okruhů, nebo je spojit do jedné prohlídky. Obě hlavní trasy jsou plnohodnotné a co do obsahu stejně zajímavé, každá však jinými atraktivitami. První prohlídkový okruh vám nabídne unikátní pohled do podzemí současné tvrze. V rekonstruovaných sálech s originálními sbírkami zbraní, sklepech s archeologickými nálezy a dalších místnostech si uděláte představu o tehdejším životě venkovské šlechty. Tato prohlídka je vyjma vstupu do sklepení bezbariérová.

Původní figurální sgrafita, originální tiskařskou a knihařskou funkční dílnu zhlédnete ve druhém patře tvrze. V této expozici (trasa B) bude do konce února 2015 opět k vidění kopie Codexu Gigas - Ďáblovy bible

Hendikepovaní občané mohou využít ke vstupu na hlavní část prohlídky ve druhém patře plošinový venkovní výtah s obsluhou. Zvláště pro děti, ale i pro ostatní návštěvníky, kteří mají rádi zvířata, je připravena trasa C nazvaná "Kouzelný les", kde je k vidění na 120 vycpaných zvířat v přírodní scenérii. Exponáty oživují zvukové a světelné efekty. Do lesa se zatoulala i Červená Karkulka, kde jí cestu přehradil vlk. Mimo zajímavých prohlídek areál nabídne také restauraci, středověkou krčmu a ubytování.

Naproti renesanční budově z 16. století se od června 2013 zrcadlí nová věž. Z "Perské" věže, která stála v loňském roce na náměstí v Litomyšli, se na Orlici stal "Neviditelný periskop". Věž byla totiž zvýšena ještě o jedno patro a "periskop" tak nabízí neobvyklý pohled na areál středověké tvrze od severu.



Posted: 2017-02-28 14:41:41