person_outline
search

bannersokolka1

Rozhledna ve vodárenské věži v Kolíně

Kolínská vodárenská věž, která patří k dominantám města, byla slavnostně otevřena pro veřejnost. Vodojem nyní slouží jako veřejně přístupná rozhledna, která kromě krásného výhledu a přístupu do prostoru bývalé vodní nádrže nabídne tematicky zaměřené expozice a další zajímavý kulturní program.

V polovině 20. let 20. století se město Kolín rozhodlo přistoupit k rekonstrukci a rozšíření městského vodovodu. Součástí projektu bylo kromě celkové rekonstrukce stávajícího vodovodu také založení nových studní západně od města (za Lučební továrnou), vybudování přečerpávací stanice a především výstavba nového věžového vodojemu v lokalitě zvané Na Čekanu.

Projekt vypracoval v roce 1927 významný český hydrotechnik ing. dr. Jan Vladimír Hráský (1857-1939), který také navrhl první podobu vodojemu. Celková kolaudace celého rozšířeného městského vodovodu proběhla až na jaře 1933.

Čtyřicet pět metrů vysoká věž tak nyní nabídne vyhlídku z nejvyššího patra, bezbariérový ochoz s projekcí a ve vodní nádrži dokonce videoprojekci na téma voda. Celá vnitřní expozice má za cíl informovat jak o historii budovy a technické infrastruktuře, tak poukazovat na další turistické cíle v okolí.



Posted: 2017-02-28 13:37:03