person_outline
search

bannersokolka1

Bílá skála a pytlák Kormunda

Bílou Skálu rozhodně neobjevíte na mapě Brd na první pohled. Je to vcelku nenápadný, menší (jen 721 m vysoký) vrch v okrajové části středních Brd, zvedající se pár kilometrů západním směrem od obce Láz.

Čím je Bílá Skála zajímavá? Jednoduše řečeno: je jiná. Asi nejlépe patrné je to na jejím podloží - není totiž jednotné po celé délce hřebene. Pokud odbočíte z lesních cest obkružujících hřeben Bílé Skály a vydáte se terénem přímo po hřebenu, zjistíte, že hřeben začíná od západu klasickými slepencovými skalkami. Nejsou však příliš vysoké, jen pár metrů zvětralých skalních bloků, porostlých pestrou směsicí borovic, smrků, modřínů a několika vtroušených listnáčů, zejm. dubů. Dále k východu se hřeben rozšiřuje a je méně skalnatý.
 
K Bílé skále stoupá jen lesní cesta (asi 200 m). Místo je to poměrně odlehlé, turisticky neznačené. Pod jejím vrcholem vás určitě zujme mohutný vykotlaný dub.
 
Na romantickou Bílou skálu ve Středních Brdech se asi nejlépe dostanete z obce Láz. Vydáte-li se sem na kole (trasa 8190 až k odbočce na Kormundovku) či pěšky, musíte se vydat po silničce směrem na Nepomuk. Po 1 km z této cesty odbočíte vpravo na lesní cestu s názvem Andělská a po dalším kilometru stoupání narazíte na odbočku vpravo Kormundovku (obě cesty jsou označené tabulkou) a to už budete kousek od Bílé skály.
 
Cesta Kormundovka získala své jméno po lázském pytlákovi Kormundovi. Ten prý převážně touto cestou chodil pytlačit. Hajní a ostatní lesníci na něj měli spadeno, ale údajně jej při činu nikdy nedopadli. Kormunda se prý ve zdraví dožil úctyhodných 105 let.

Celý popis

Má příspěvek časově omezenou dobu trvání?



Posted: 2017-03-06 03:00:58