person_outline
search

bannersokolka1

Komentovaná prohlídka: Jarní výstup na haldu Emu

Komentovaná procházka s průvodci Ostravského informačního servisu. Během procházky se dozvíte mnohé z bohaté historie této městské části. Zakončena bude výstupem na známou haldu Emu, ze které se nám naskytne pohled na celou Ostravu.

Pobočka Ostravského informačního servisu sídlící na Nové radnici, připravila pro zájemce o historii Ostravy řadu komentovaných prohlídek. V neděli 12. března tento cyklus odstartuje vycházkou po Slezské Ostravě, kterou zakončí výstupem na haldu Ema.

Slezská Ostrava je nejstarší písemně doloženou částí dnešní Ostravy, prvně je připomínána již roku 1229. Do roku 1327 byla obec součástí Těšínského knížectví, tedy Polského státu. Její vývoj byl ovlivněn rozvojem důlního podnikání, počet obyvatel zde za necelých 70 let vzrost třiadvacetkrát.

Hlavní zastávkou naší prohlídky bude vila JUDr. Eduarda Lisky, známá také jako Šlapetova vila. V roce 2008 byla prohlášena za Národní kulturní památku, jakožto významný příklad organické architektury. Vila byla postavena dle návrhu bratří Lubomíra a Čestmíra Šlapetových na svažitém pozemku na Bazalech v letech 1935 – 1936 a je součástí seznamu nejvýznamnějšího kulturního bohatství České republiky.

Trasa: Prokešovo nám. – nám. J. Gagarina – Liskova vila – vodárna na Hladnově – Halda Ema Sraz je na Prokešově náměstí.

Prohlídka se uskuteční v neděli 12. března od 10.00 hodin, druhá prohlídka od 14.00 hodin. Začátek prohlídky bude u brány Slezskoostravského hradu a konec prohlídky na vrcholu haldy Ema.
 



Posted: 2017-03-08 18:11:20