person_outline
search

bannersokolka1

Hradčanské stěny - pískovcové skály ve tvaru homolí

Hradčanské stěny se nacházejí v oblasti mezi Mimoní a Doksy. Od roku 1933 jsou součástí chráněného území Oblast Dokeská a pohoří Kummer. Stěny ukrývají zajímavé skalní útvary, např. malou Pravčickou bránu nebo Psí kostely.

Chráněné území bylo vyhlášeno v roce 1993 jako součást navržené Národní přírodní rezervace Dokeské pískovce a mokřady. Roste tu asi 20 chráněných a ohrožených, až kriticky ohrožených druhů květeny. Významné jsou i zdejší geomorfologické útvary: skalní věže, skalní brána, pokličky, ale i stopy po středověkém dobývání železných rud. Význam lokality dále zvyšuje výskyt výra velkého a krkavce velkého. Obec Hradčany ještě nedávno sloužila jako vojenská základna. V současné době je obec rekreačním střediskem s nabídkou výletů do okolí, koupání v Hradčanském rybníce a nepřeberným množstvím houbařských lokalit.

Pískovcový útvar Skalní brána

Jedná se o jakousi zmenšeninu známé Pravčické brány, je asi 4 m vysoká a stejně tak široká. Najdete ji v prostoru jižně pod vrcholem.

Psí kostely

Jedná se o skálu, která je celá prostoupena chodbami a jeskyněmi. Od Skalní brány jsou Psí kostely vzdáleny asi 200 m. Členitý pískovcový převis přechází do jeskyně, jedná se o galeriovou chodbu na skalní terase, která je místy otevřena do údolí. Jinde přechází do kamenných komor podepřených přirozenými sloupy. Krajní body převisu jsou od sebe vzdáleny 35 m a celková délka chodeb je 80 m.
 

K dalším zajímavým lokalitám Hradčanských stěn patří Havraní skála, Tvarožník a Jindřichův kopec. Hradčanskými stěnami prochází zelená turistická značka, která vás dovede k nejzajímavějším útvarům.



Posted: 2017-03-08 16:26:39