person_outline
search

bannersokolka1

Mikulovická brána v Kadani

Mikulovická brána je součástí městské rezervace a kadaňské panorama dotváří již sedm století. Věž, o níž se tvrdí, že je Svatá, je možné navštívit pouze s průvodcem. Návštěvníci však mají jedinečnou možnost vstoupit pod ochranu lučištníků, pootočit tamním rumpálem nebo se pokochat pohledy na Kadaň.

Mikulovická brána, která se nachází v centru Kadaně, jen pár kroků od bílé věže gotické radnice, je jedinou dochovanou branou z obranného pásu městských hradeb. Brána patřila k vnitřnímu pásu hradeb, který vznikl nejpozději v polovině 14. století.

Její původní jméno bylo odvozeno od nejbližší obce Mikulovice, přes kterou vedla stará obchodní stezka z Kadaně do Krušných hor a Míšeňska (později Saska). Od 16. století byla však brána nazývána "Heiligentor", což je tradičně překládáno jako "Svatá brána."

Smyslem tohoto pojmenování bylo zdůraznit spojitost brány a poutního místa Čtrnácti svatých Pomocníků v nedalekém klášteře františkánů. Je tedy možné použít název „brána Svatých čtrnácti Pomocníků."
 



Posted: 2017-03-09 12:27:36