person_outline
search

bannersokolka1

Venušiny misky na Smolném vrchu

Národní přírodní památka Venušiny misky jsou žulové skalní prohlubně, připomínající obří mísy. Nacházejí se v malém skalním městečku na vrcholu kopce Smolný u obce Velká Kraš v Rychlebských horách.

Největší ze skalních mís má téměř dokonalý kruhový půdorys o průměru 1,5 m s hloubkou přes 1 m a pojme asi 65 litrů vody. Lidé tyto útvary, vzniklé biochemickým zvětráváním žuly, dlouho považovali za obětní mísy.  Vrcholová skaliska Smolného vrchu s Venušinými miskami byla upravena jako vyhlídka. Nabízejí se odsud krásné rozhledy na Žulovskou pahorkatinu s loukami Šíravy a na severní část hlavního hřebene Rychlebských hor. Samotný vznik Venušiných misek je přisuzován erozním účinkům srážkové vody a jejímu chemickému působení. Na skalách vznikly vlivem zvětrávání i další zajímavé útvary, jako jsou skalní sedadla a křesla, výklenky, žlábkové škrapy a skalní dutiny zvané tafoni.

Venušiny misky jsou opředeny mnoha pověstmi. Jedna z nich říká, že Venušiny misky mají kouzelnou moc - žena, která si údajně do jedné ze skalních mís sedne, se do roka vdá a otěhotní. Další pověst vypráví o pohádkovém nárůdku, nazývaným Venušin lid, který tu údajně žije. Má se jednat o dobromyslná a laskavá stvoření o něco větší než trpaslíci, která se tu po nocích koupou, vaří a perou ve skalních miskách. Ztraceným poutníkům pak pomáhají nalézt správnou cestu. Ženušky lidu jsou prý neobyčejně krásné.

K miskám se nejlépe dostanete z Velké Kraše (4,3 km) nebo Černé Vody (3,8 km).



Posted: 2017-04-02 06:06:20