person_outline
search

bannersokolka1

Svatojánské muzeum Nepomuk

Návštěvníci mohou ve Svatojánském muzeu vidět na nové exponáty, jako například repliku lebky sv. Jana Nepomuckého speciálně vyrobenou na 3D tiskárně, dále na repliku Janova "jazyka", či repliku jeho lopatky, na jejímž výběžku lze zpozorovat známky mučení.

Jak to ve skutečnosti bylo? Utonul doopravdy sv. Jan ve Vltavě? Dochoval se skutečně až do dnešních dnů jeho jazyk? Neváhejte a přijďte do muzea zjistit pravdu!

Muzeum rozhodně není určeno pouze pro věřící, jak by se mohl někdo mylně domnívat, je určeno pro širokou veřejnost.

Muzeum je rozděleno do čtyř tematických místností, které provázejí průvodcovské texty, z nichž se návštěvníci vše podstatné dovědí.

Dále je možné za určitých podmínek případným zájemcům zpřístupnit i kostel sv. Jakuba Většího, nacházející se v bezprostřední blízkosti budovy arciděkanství, kde muzeum sídlí, a to pouze za 30 kč.

Sv. Jan Nepomucký byl významnou historickou osobností, která svým životem a smrtí vytvořila morální a spirituální odkaz, jenž se rozšířil po celém světě. Kult našeho nejznámějšího světce a zemského patrona výrazně ovlivnil české výtvarné umění. I místní krajinný ráz a rozmanité projevy uměleckého znázorňování vypovídají o náboženské úctě, která mu byla po staletí vzdávána a je živá dodnes.



Posted: 2017-04-17 05:39:58