person_outline
search

bannersokolka1

Japonská zahrada Aizen v Říčanech

Jedna z nejrozsáhlejších japonských zahrad v Evropě se nachází v malebném prostředí Říčan, přibližně 20 km jihovýchodně od Prahy. Japonskou zahradu v Říčanech založil Ing. Petr Typlt v roce 1998 podle návrhu Takumi Mizokami. Zahrada byla zpřístupněna veřejnosti 7.7.2007.

Pan Petr Typlt pracoval na budování zahrady až do své náhlé smrti v prosinci 2010. Poté se o zahradu starala jeho dcera Petra Brandejsová, která přišla s návrhem udělat ze zahrady obecně prospěšnou společnost.

V červnu 2013 zahradu převzala Jitka Valuchová s otcem Josefem Valuchem. Od této chvíle se zahrada začala znovu probouzet. Cílem je postupná celková revitalizace zahrady – úprava a modelace terénu, vytvoření zajímavých zákoutí a jezírek, výsadba rostlin a stromů a vybudování oplocení. Záměrem je oživit zahradu tak, aby se stala oblíbeným místem ke konání rozmanitých společenských a kulturních událostí (informační centrum, čajovna, restaurace apod.).

Hledáte klidné místo k meditaci, kde byste si zacvičili taiji nebo jógu?
V zahradě je dost prostoru pro všechny, kdo rádi něco dělají na čerstvém vzduchu. Inspiraci se přitom meze nekladou. Zahradu určitě ocení hloubavé povahy a milovníci bojových umění, ale můžete si zde zahrát třeba i Frisbee.

Projekt 100 borovic
Potěšilo by vás, aby nějaký strom nesl jméno, které mu dáte? V zahradě se rozhodli vysadit sto borovic, z nichž každá bude jiného původu. Přáním je nejen vytvořit unikátní kolekci rostlin, ale také ukázat, jak různorodé mohou borovice být. Každý jednotlivý strom pak bude mít vlastní jméno a právě tady se můžete zapojit i vy. Pokud chcete, můžete přijít a pomoci to správné jméno najít.

Brána zahrady je otevřena každému, kdo chce vzít rodinu na výlet nebo si udělat piknik s přáteli. Můžete se přijít podívat kdykoliv od dubna do října.



Posted: 2017-04-18 13:57:12