person_outline
search

bannersokolka1

Jarní hrnčířské trhy v Berouně 2017

Trhy v Berouně se konají dvakrát do roka, na jaře a na podzim. Ke dvoudenní přehlídce hrnčířů a řemeslníků patří také dobré jídlo a pití, stejně tak jako pohodová hudební vystoupení.

Berounští hrnčíři patřili k váženým a uznávaným řemeslníkům již ve středověku. V širší povědomí vešli zejména tzv. berounským zbožím, červeně zbarvenou keramikou, zdobenou bílými přírodními motivy, z níž se pilo při korunovaci krále Matyáše v roce 1611 a oblíbil si ji i císař Rudolf II. či Vilém z Rožmberka. Tato keramika se v 16. a 17. století nevyráběla nikde jinde než právě v Berouně. Repliky této unikátní berounské keramiky je možné zakoupit v městském informačním centru na Husově náměstí.

V dnešní době se v Berouně staly tradicí již každoročně pořádané Hrnčířské trhy a Jarní hrnčířské a řemeslné trhy, na kterých návštěvníci najdou nejenom repliky zmíněné berounské keramiky, ale širokou nabídku keramiky různých technik od hrnčířů z celé republiky i zahraničí. Součástí akcí bývají koncerty, ochutnávky staročeských specialit, piva i českých a moravských vín.

Letošní trhy se uskuteční 6. a 7. května a 8. a 9. září 2017. Jarní trhy proběhnou v sobotu od 8 do 18 a v neděli od 9 do 17 hodin.
 

Co všechno si můžete zakoupit

Výrobky ze skla, historické zeleno šedé sklo, lehané sklo, lité sklo, broušené sklo, vinuté perly. Lampy, korálky, šperky, krasohledy, skleněné interiérové doplňky, jako například hodiny od skláře Ócsaga Zsolta z Dunakeszi u Budapešti.

Další kovové výrobky, jako kovářská dílna Jakuba Uhlíře ze Suché Lozi, umělecky kované předměty v kombinaci se dřevem, keramikou a sklem. Cínové nádobí, smalt, dráteníci, krásné kovové šperky, unikátní otevírací nože. Řezbáři a jejich loutky, plastiky, hračky, ruční výroba hudebních nástrojů, zahradní masivní nábytek i rustikální nábytek do interiéru, soustružené nádobí, ručně dlabané mísy, lžíce, nádobky, vařečky, prkýnka na krájení, formy na perník, bednářské výrobky, luky až po luxusní dřevo kazety - šperkovnice. Výrobky z textilu a kůže, módní design, autorské oděvy, tkaní, pletení, kolovrátek, nové druhy textilního zpracování plstě, koberce, koberečky, látkové hračky, výšivky, ubrusy, batika, malba, malované hedvábí, klobouky, patchwork, tašky i kabelky. Kožená galanterie, kabely, kabelky, pásky i kožená ručně šitá originální obuv Krása. Nemohou chybět tradiční košíkáři, koše pletené z proutí, Zuzany Tilajcsikové z Veltrus a mnoho dalších výrobků také z lýka a šustí.Výrobky z papíru, knihaři a krásné ruční balící papíry. Kosmetika, hladivá mýdla nejrůznějších vůní, vyrobená tradiční metodou z olejů, podle vlastních receptur, vyráběná na bázi jogurtu a ovesných vloček, léčivé oleje a soli, také včelí produkty. Inspirace, dobrý nákup a skutečná kvalita.
 

Kde zaparkovat

Parkování bude opět zajištěno mimořádně na Závodí na louce u bývalého autobusového nádraží. Toto parkoviště a parkoviště u vlakového nádraží bude bez poplatků. Dále je k dispozici parkovací dům U Černého koně (15 Kč/ hodina, svátky a noční stání, 2 Kč/hodina).



Posted: 2017-04-25 13:20:07