person_outline
search

Army muzeum Zdice

Army muzeum Zdice naleznete v areálu bývalých zdických kasáren v ul. Čs. Armády. Pestré sbírky muzea, které vzniklo iniciativou členů Klubu vojenských historických vozidel "K.V.H.V. L.R 2001 Zdice", čítají exponáty z dob první republiky, druhé světové války a jedinečnou kolekci vozidel Land Rover.

Army muzeum Zdice vzniklo v průběhu roku 2005 iniciativou členů Klubu vojenských historických vozidel "K.V.H.V. L.R 2001 Zdice". Současná podoba muzea je výsledkem tisíců hodin usilovné snahy několika desítek členů klubu a přátel muzea. Expozice představuje zejména americkou druhoválečnou techniku, předměty související s československou armádou od konce 1. světové války do 90. let 20. století a unikátní kolekci britských vozidel Land Rover, která je jedinečná i v Evropském měřítku.

Mezi exponáty také uvidíte figurínu neuniformovaného tajného kriminalisty z předválečné doby, doplněnou o průkaz a odznak příslušníka bezpečnostních složek či rekonstrukci četnické stanice z roku 1939. Další zajímavostí je expozice vylodění americké armády v Normandii, konkrétně stanice první pomoci.

K vzácným exponátům patří také polopásový transportér Half – Track americké výroby, přestavěný v Izraeli na verzi M 3 - stihače tanků. K historickým armádním legendám zde patří také tank T 34. V blízké budoucnosti se v muzeu objeví další obrněné transportéry z minulého stojetí, velmi pěkná expozice věnovaná Rudé armádě a našim jednotkám bojujícím v Sovětském svazu. Dále byla před muzeem instalována expozice protitankových a protipěchotních zátarasů z období předválečného Československa. Zátarasy byly dovezeny z vojenského prostoru Doupov u Karlových Varů.

Army muzeum Zdice rovněž připravuje výukové programy se zaměřením na žáky základních a středních škol, spolu s organizováním branných dnů pro mládež.



Posted: 2017-05-04 11:07:16