person_outline
search

bannersokolka1

Poutní místo a turistický cíl Svatý Jan pod skalou

Poutní kostel Narození sv. Jana Křtitele se nachází u Berouna. Najdete v něm hrob chorvatského poustevníka Ivana, kterému se v 10. století pod svatojanskou skálou zjevil sv. Jan Křtitel. Vchod do poustevníkovy jeskyně je v kostele postaveném C. Luragem v polovině 17. století.

Obec Svatý Jan pod Skalou se nachází necelých 20 km jihozápadně od Prahy, nedaleko města Berouna a Loděnice. Celá obec je situována v srdci národní přírodní rezervace Karlštejn. Atraktivnost tohoto krásného místa přiměla již v minulosti k vytvoření první, nejstarší značené turistické cesty v Čechách - cesty Vojty Náprstka Beroun - Sv. Jan - Karlštejn.

Průvodcovskou činnost ve svatojánském kostele a jeskyni sv. Ivana zprostředkovává Svatojánská společnost nebo farní úřad Svatý Jan pod Skalou. Barokní Kostel Sv. Jana Křtitele spolu s renesančním skalním kostelem Panny Marie je zpřístupněn od 1. dubna do 31. října – o víkendech. Během letních prázdnin je kostel zpřístupněn po celý týden.

Svatojánská společnost také každoročně instaluje obrazovou naučnou expozici na témata vážící se k bohaté historii obce.

Přes obec Svatý Jan jsou také organizovány četné hromadné turistické pochody, například pravidelné každoroční "Cementárenské šlápoty" a "Pochody českým krasem". Svatý Jan protíná též tzv. "Svatojakubská cesta" vedoucí napříč celou Evropou. Velmi často se zde pořádají běžecké i cyklistické závody či poznávací výlety (botanika, paleontologie, geologie, historie a jiné).



Posted: 2017-05-08 06:37:39