person_outline
search

bannersokolka1

Židlochovické sklepení

V Židlochovicích se nachází unikátní soustava sklepení i jednotlivých sklepů, jejichž dlouholetá tradice souvisí zejména s vinařstvím. Sklepy jsou zajímavé stavebně historickými prvky i technologií stavby. Jedná se o největší renesanční sklepy v České republice.

Pod měšťanskými domy postavili obyvatelé Židlochovic ojedinělé klenuté sklepy už někdy v 15. až 16. století. Byly tedy budovány jako součást obytných a veřejných budov – městské, panské či měšťanské stavby. Sloužily zejména jako úložiště zásob a zboží. Oproti jiným sklepům jsou postaveny zvláštní metodou – mezi větší kameny stavitelé jako klínky vkládali kameny menší. Celá klenba tak drží pouze silou gravitace.

Mezi významné sklepní plochy ve městě patří například: sklepení zámku, sklepení Robertovy vily, sklepy pod ulicí Strejcův sbor, sklepení měšťanská a sklepení pod radnicí. V současné době je možná prohlídka pouze části těchto sklepení, a to pod městskou radnicí. Sklepní komplex je zároveň propojen s městskou vinotékou a nachází se v něm malá stálá expozice vinařství, kterou připravil Český svaz zahrádkářů z Židlochovic.

V příštích letech bude prohlídková trasa prodloužena až k hrobce židlochovické větve rodu Žerotínů, která se nachází pod dlažbou kostelíka v ulici Strejcův sbor. V blízké budoucnosti budou propojeny sklepy, které obklopují ze tří stran náměstí. Ty, které jsou pod Švestkovým domem, jsou jedny z největších renesančních sklepů v republice. Další sklepní křídlo se nachází pod domy naproti radnici. Ty má město už částečně vyčištěné a teoreticky připravené ke zpřístupnění. Posledním mají být připojeny sklepy u radnice pod nově budovaným komunitním centrem.

Prohlídková trasa by měla být v celé své kráse dokončena mezi lety 2019 -2020.



Posted: 2017-01-12 12:47:25