person_outline
search

bannersokolka1

Oslava nového čínského roku Ohnivého kohouta v Obecním domě

K oslavě nového čínského roku přijedou desítky umělců a řemeslných mistrů z Číny. V saloncích Obecního domu představí tradiční čínské umění. Znalci původních historických technik předvedou ukázky kaligrafie, typické vystřihovánky, palácové výšivky, ozdobné vázání uzlů, bojové umění či čajový obřad.

Návštěvníci si řadu technik a umění mohou sami vyzkoušet. Odnesou si třeba své vlastnoručně napsané jméno v čínštině, nebo se naučí poznávat různé druhy čajů. Cílem akce je přiblížit návštěvníkům čínskou kulturu.

Ve Smetanově síni mohou návštěvníci vidět ve vybrané časy (13.30, 16.30 a 19.30 hodin) jedinečné hudební a taneční představení uměleckého souboru z města Ningbo v provincii Zhejiang. Umělci vystoupí v typických krojích a za doprovodu tradičních hudebních nástrojů. Diváci uvidí různé hudební žánry a scénické tance. K vidění budou i ukázky světově proslulých čínských oper. Vystoupení představí různé čínské tradice a zvyky, které souvisí převážně s příchodem jara. Příchod čínského nového roku je totiž v Číně a asijských zemích zároveň oslavou blížícího se příchodu jarního období, a proto jsou novoroční svátky nazývány Svátky jara.

Vstupné na představení je za symbolických 99 korun. Zahrnuje také ochutnávky tradičních čínských specialit. Hosté vyzkouší oblíbenou čínskou kachnu a nudle či tradiční taštičky tzv. „jiaozi“ (čte se jako „ťiao-c’“). Jejich význam během čínského nového roku je srovnatelný s kaprem a bramborovým salátem při českých Vánocích. Doprovodný program v saloncích je zdarma.
 

Rok ohnivého kohouta

Novoroční oslavy jsou nejdůležitější z čínských tradičních svátků. Slaví se nejen v Číně a jihovýchodní Asii, ale i v jiných zemích a trvají několik dní. Právě v pátek 27. ledna oslaví Číňané svůj „Silvestr“, 28. ledna pak začíná nový Rok ohnivého kohouta. Podle starých čínských legend je právě kohout schopen vycítit, co se stane v budoucnosti. Znamení kohouta symbolizuje odvahu, kreativitu, píli, tvrdou práci, charisma a statečnost. V roce ohnivého kohouta se očekávají vítězství a úspěchy, které mohou být dosaženy díky pílí a tvrdé práci. Rok proběhne ve znamení spravedlnosti, odvahy a kreativity.


Posted: 2017-01-13 15:58:35