person_outline
search

bannersokolka1

Hospital Kuks - zimní prohlídky

Od ledna do konce března 2017 je objekt přístupný po předchozím objednání, a sice ve všední dny pro deseti a vícečlenné skupiny.

Zájemci si mohou prohlídku domluvit prostřednictvím e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na telefonním čísle 733 103 027.

Exkurzi do Českého farmaceutického muzea, které spravuje prohlídkové okruhy Historie lékáren a Historie výroby léků, je možné rezervovat vyplněním online formuláře.

V současné době Kuks neodpočívá, probíhají důkladné úklidy, údržba areálu, inventury, úprava expozic, nábor a příprava nových průvodců.

Turistická sezóna začne v sobotu 1. dubna. Od tohoto dne bude hospital přístupný každý den (vyjma pondělí) od 9:00 do 17:00, během července a srpna každý den. Vstupné do expozic se pro rok 2017 nemění. Početnějším skupinám je doporučeno si prohlídku předem rezervovat na požadovaný čas.

Do nové sezóny vykročí hospital s několika novinkami. Dalo by se říct, že se do ní přímo rozběhne, a to dubnovými závody Zkus maraton Kuks. Následovat bude ve spolupráci s o. p. s. Revitalizace Kuks v polovině června historická slavnost pojmenovaná Baroko na oko, která návštěvníkům tuto historicko-uměleckou epochu nabídne v netradičním pojetí. Baroko a barokní krajina budou společným tématem památek po celý rok a právě kukský areál má v tomto ohledu své nezastupitelné místo. Během roku se pak budou konat všechny tradiční kulturní akce.

Expozici Základního prohlídkového okruhu nově obohatí dvě sochy. Jedná se o repliky trpaslíka, který v dobách Františka Antonína hraběte Šporka stával podél závodiště na břehu Labe pod hospitalem. Trpaslíků bývalo celkem čtyřicet, ale vzala je povodeň v roce 1740, dodnes jich máme jen devět. Replika byla provedena ve dvou variantách: barevné a s kamennou patinou. Obě – včetně původního torza – budou k vidění v druhém sále prohlídky a doplní vyprávění o lázeňském areálu a radovánkách šlechty, která  se sem v dobách Šporkových sjížděla.

V loňském roce zaznamenal velký ohlas nově otevřený obchůdek s bylinkami a přírodními produkty. Návštěvníci se také rádi procházejí po renovované bylinkové zahradě. V této souvislosti vzniká myšlenka zavedení komentovaných prohlídek bylinkové zahrady. Ty budou probíhat v závislosti na počasí od května do září. Cílem je seznámit návštěvníky s historickou funkcí zahrady, jejím uspořádáním, vývojem, současným využitím s přihlédnutím k popisu nejzajímavějších rostlin, které v daném období porostou.



Posted: 2017-01-19 08:05:31