person_outline
search

bannersokolka1

Hrad Valečov se skalními byty

V severozápadní části Českého ráje nad obcí Boseň leží hrad Valečov, který byl postaven na počátku 14. století na pískovcové skále jako skalní hrad. Ve skalách vytesané prostory pak byly doplněny dřevěnými stavbami, podobně jako tomu bylo v nedalekých Drábských světničkách.

Areál hradu v Českém ráji tvoří předhradí (vězení s hladomornou), zděný palác, skalní komory, chodby a vyhlídka. Nejzajímavější částí expozice jsou ve skalních blocích pod hradem vytesané světničky, užívané až do roku 1900. Přesná doba založení hradu není známa. První písemná zpráva o majitelích pochází z let 1316 - 1318, z doby šarvátek zdejší drobné šlechty s Vokem z Roštejna - jednou z větví rodu Valdštejnů. Hrad byl v té době pravděpodobně jen dřevěný a z části vytesaný do skály.

Hrad byl udržován do třicetileté války, po jejím ukončení hrad chátrá a slouží jako obydlí chudiny a zdroj levného stavebního materiálu. Poslední obyvatelé skalních bytů na Valečově se museli vystěhovat na základě nařízení c. k. okresního hejtmanství v Mnichově Hradišti z 5. října 1892.

Součástí hradní výstavy archeologických nálezů ze sbírek Okresního muzea v Mladé Boleslavi je nově i soubor kachlů z kamen podkomořího královských měst Vaňka z Valečova z 2. poloviny 15.století. Na Valečově se natáčela pohádka RumplCimrCampr, Dešťová víla, Lotrando a Zubejda nebo filmy Poklad hraběte Chamaré a Slavné historiky zbojnické. Za hradem můžete dosud vidět přístřešek, který ve filmu Rumplcimrcampr představoval sídlo hlavního hrdiny.



Posted: 2017-01-20 15:27:00