person_outline
search

bannersokolka1

Smetanova vyhlídka u Třebsína – údolí Vltavy jako na dlani

Smetanovu vyhlídku naleznete u osady Třebsín, vysoko nad Štěchovickou přehradou. Byla vybudována roku 1974 vysoko nad hladinou Vltavy k 150. výročí narození Bedřicha Smetany. Podle místních legend sem Smetana rád chodíval a nechal se inspirovat k druhé části své symfonické básně Má vlast (Vltava).

Vyhlídka se vypíná kousek pod vrcholem kopce Kletecko (371 m n. m.) a vyhlídková plošinka byla vystavěna v roce 1974 k 150. výročí narození Bedřicha Smetany. Jméno po skladateli dostala proto, že sem údajně rád chodíval a právě zde, uchvácen krásou výhledu do krajiny, komponoval druhou část své symfonické básně Má vlast, tedy Vltavu. Smetana z vyhlídky mohl obdivovat tehdy existující Svatojánské proudy, které však padly za oběť stavbě Štěchovické přehrady. Lesk její hladiny zahlédnete v dálce.

Přímo na protějším poloostrově leží v lesích ukrytá legendární Ztracenka (trampská osada Ztracená naděje), která se obecně považuje za úplně první u nás. Vznikla v roce 1918 spojením několika menších skupin prvních trampů a vodáků.

Vyhlídka je celoročně pohodlně a bezpečně přístupná, samotná vyhlídková plošina je vybetonovaná a opatřená zábradlím. Autobus č. 438 sem jede ze Smíchovského nádraží do zastávky Krňany, rozcestí Třebsín. Autem se dá sice dojet téměř pod vyhlídku, avšak my vám doporučujeme zaparkovat v Třebsíně na návsi, odkud vede žlutá turistická značka. Můžete si tam prohlédnout hezky zrekonstruovanou zvoničku, kterou svépomocí opravili místní trampové a na její počest u ní každoročně v létě pořádají malý festival trampských písní Třebsínská zvonička.



Posted: 2017-01-24 16:19:24