person_outline
search

bannersokolka1

Fašank Strání - festival masopustních tradic

Neopakovatelné zážitky živých lidových tradic slibuje návštěva Festivalu masopustních tradic Fašank ve Strání. Masopust začíná již v pátek a končí v úterý o půlnoci, kdy se pochovává basa, aby na Popeleční středu mohl řádně začít půst před velikonočními svátky.

30. ročníku Festivalu masopustních tradic v obci Strání na Uherskobrodsku


Od roku 1987 pořádá obec Strání na Uherskobrodsku Festival masopustních tradic FAŠANK. Každoročně je připravován nový ročník tohoto festivalu, na němž vždy účinkují domácí folklorní soubory a skupiny fašančárů od nejútlejších ročníků, hosté zastupující folklorní soubory České republiky i hosté zahraniční. 

Uvidíte více než stovku účinkujících v krojích, v čele s magickým slaměňákem, prastarý mečový tanec fašankářů, uslyšíte množství lidových písní a ochutnáte spoustu dobrot.

Máte se na co těšit: výstava fotografií k 30. let fašanku, "To nejlepší z nás" - páteční program místních souborů, v sobotu Jarmark - tradiční řemesla, ochutnávka koblihů a zabíjačka a k tomu nás bude bavit Veselá Partyja. Odpolední festival s názvem "Ej fašanku, fašanku..." na náměstí u Zámečku.

Kdo nás přijede potěšit? Z Belgie přivítáme soubor Lange Wapper - dlouhé meče, ze Slovenska Soubor Slza a Detva, NS Břeclavan, Olšava z Uh. Brodu a domácí FS Javorina a skupinky fašančárů... ty se pak rozejdou do hospůdek, kde budou muzicírovat až do 17h. Od 18h večer nás pak ve škole v tělocvičně čeká "Zrcadlo masopustu" - kde nám soubory předvedou to nej, co umí!

V neděli oblečte dětem karnevalové masky a sejdeme se v 14:30 na Dětském karnevalu na Zámečku.

V pondělí se pobavíme u starých ročníků fašanku na Filmotéce ve Dvoraně a pak už jdeme do FINÁLE...

Fašankové úterý - největší svátek v dědině. Od 12 h sraz skupinek fašančárů u kostela a odchod na obchůzky s tancem "Pod šable" po domácnostech i hospodách.
Večer poslední zábava na Zámečku a ve 24:00 pochování basy. Začíná 40 denní půst před Velkou nocí...

Vystupující: 

Folklórní soubor Kunovjan - Kunovice FS Kunovjan
Folklórní soubor Urpín - Bánská Bystrica FS Urpín
Valašský soubor písní a tanců RUSAVA - Bystřice pod Hostýnem RUSAVA
Cimbálová muzika Bukovinka - Bystřice pod Hostýnem CM Bukovinka
Valašský soubor Sedmikvítek - Frenštát pod Radhoštěm Sedmikvítek
Folklórní soubor Javorina - Strání - FS Javorina
Cimbálová muzika Strýci - Strání - CM Strýci



Posted: 2017-01-27 08:22:11