person_outline
search

bannersokolka1

Masopust na Veselém Kopci

V sobotu 4. února 2017 se v prostředí muzea v přírodě na Veselém Kopci u Hlinska uskuteční první program letošního roku – Masopust. Můžete prožít tradiční obyčej, který je od roku 2010 součástí světového kulturního dědictví UNESCO.

Masopustní obchůzky a masky na Hlinecku patří k pradávným obyčejům tradovaným obyvateli po generace.   

Masopustní obchůzku na Veselém Kopci letos předvedou obyvatelé z Vortové u Hlinska. V 10 hodin bude slavnostně uděleno povolení k obchůzce, tento obřad bude zopakován ještě jednou ve 13 hodin, následně průvod masek vykročí mezi jednotlivé roubené objekty.

U každé roubenky masky zatancují obřadní kolečko. V 15 hodin se masky i diváci shromáždí k závěrečnému obřadu, vyslechnou masopustní testament, v němž budou vzpomenuty hříchy, jichž se dopustila maska kobyly. Maska kobyly pak bude obřadně poražena a masopustní obchůzku ukončí veselý tanec všech masek.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout všechny tradiční masky: laufra, ženu, turky, slaměné, rasa s kobylou, kominíky i kramáře. Během obchůzky se však musí připravit i na jejich žerty, ke kterým například od pradávna patří pomazání obličeje zvláštním mazadlem.

Po celý den budete moci nahlédnout do jednotlivých expozic Souboru lidových staveb Vysočina na Veselém Kopci, které budou otevřeny do 15.30 hodin, můžete si nakoupit upomínkové předměty, tiskoviny a drátovanou keramiku. Ve stylové Hospůdce Na vejměnku přímo v areálu muzea bude připravena staročeská zabíjačka.

V Pardubickém kraji lze i v zimním období navštívit památkovou rezervaci Betlém Hlinsko, a to od úterý do neděle. Ve zpřístupněných roubenkách jsou k vidění dílny a obydlí tkalce, hračkáře, ševce, pilníkáře nebo továrního dělníka. V jednom z roubených domků je umístěna expozice vesnických masopustních obchůzek a masek z Hlinecka, které jsou součástí světového dědictví UNESCO.



Posted: 2017-01-27 07:45:11