person_outline
search

bannersokolka1

Barokní zámek Koleč na Kladensku s muzeem včelařství

Barokní zámek Koleč na Kladensku spravuje Nadačního fondu Koleč, který se stará o jeho rekonstrukci. Zámek byl postavený v letech 1711-1713 na místě původní tvrze z 16. století. Dnes se zde nachází velmi zajímavé včelařské muzeum.

Barokní zámek byl postaven na začátku 18. století, ale některé prvky západního křídla jsou o století starší. Na místě části zámku v 15. století stávala tvrz a pak pozdně renesanční statek, který zřejmě vyhořel za třicetileté války. Východní křídlo budovy tvoří zámecká kaple Nejsvětější Trojice sloužící duchovním potřebám celé obce. Ta byla rozšířena v letech 1898 až 1899. Zámek od 90. let trpěl naprostým nezájmem soukromého vlastníka, dostal se do havarijního stavu a patřil k nejohroženějším památkám Kladenska. Nadačnímu fondu Koleč se povedlo zrekonstruovat západní křídlo zámku, hlavní část zámku na opravu ještě čeká.

Na zámku můžete v současné době navštívit Muzeum včelařství, které navazuje na bohatou tradici včelařství v Kolči a okolí. Rodina Švarců založila přímo v Kolči roku 1879 továrnu na úly a včelařské nářadí, která byla první v České republice. Proto v západním křídle zámku vzniklo muzeum. Exponáty poskytli dárci z celé republiky - prohlédnout si zde můžete například úly včetně takzvaných budečáků, medomety, nástroje potřebné pro výrobu medu i chov včel, ale také staré časopisy, odbornou literaturu z období věhlasu firmy Švarc v Kolči i fotografie ze života včel Veroniky Souralové. Další část expozice nabízí zajímavý pohled na včelařství v Norsku a atraktivním prvkem je také prezentace chovu včel v České republice formou dokumentárního filmu v 3D formátu, nebo z historie zámku Koleč v 2D.

V muzeeu se dozvíte nejen zajímavosti o historii včelaření, ale také například to, jak se včely mezi sebou dorozumívají, jaký mají význam pro lidstvo, jak vypadá rok včelaře, jak probíhá vývoj včelstev, jaký je život v úlu a mnoho dalšího.



Posted: 2017-01-11 13:01:03