person_outline
search

bannersokolka1

Hanavský pavilon na Letné v Praze

Restaurant Hanavský pavilon s letní terasou láká do luxusního výjimečného interiéru půvabné stavby v pseudobarokním stylu, kde nabízí nejen vše z gastronomického umění, ale i jedinečný nezapomenutelný pohled na pověstné pražské mosty a věže z ptačí perspektivy, v celé jejich historické kráse.

Na Zemské jubilejní výstavě v roce 1891, konané v Holešovicích, mohlo obecenstvo obdivovat četné stavby i množství exponátů. Mezi nimi i pavilón Knížecích hanavských železáren komárovských. Tehdejším majitelem železáren byl Vilém kníže z Hanavy, který v podniku zaměstnával více než 700 dělníků. Pavilón podle návrhu arch. Otty Hiesera stavěli dělníci knížecích sléváren za stavebního dozoru arch. Františka Červenky. Proveden byl, jak prezentováno, v bohatém holandském slohu barokovém, z litého železa, zdiva a skla. Zvýšené dvojramenné schodiště bylo bohatě ozdobeno umělecky kovaným zábradlím. Pozornost obecenstva také upoutával okrasný arkýř, skvostný balkón, okna s kovanými mřížemi a zábradlí na terasách. Neméně zdobný po výtvarné stránce byl interiér pavilonu. Kolem silného okrasného sloupu uprostřed byla sestavena téměř šest metrů vysoká pyramida z litinových výrobků knížecích železáren v širokém sortimentu. Středový sloup pak nahoře ukončen orlem, samozřejmě z litiny.

Ještě před skončením výstavy daroval kníže Hanavský pavilón městu Praze. Vyvstalo však nerudovské dilema: „Kam s ním.“ Nakonec bylo šťastně vybráno místo na okraji Letenských sadů. Pavilón byl rozebrán a ještě v prosinci 1891 opět pečlivě sestaven. Zprvu sloužil jako úkryt návštěvníkům sadů před nepohodou, později jako restaurace, a tak je tomu i dnes.

Dnes se v pavilonu nachází restaurace. V jejím nevšedním interiéru podtrženém tichou hudbou klavíristy můžete vybírat z bohaté nabídky mezinárodní a tradiční staročeské kuchyně, obohacené nabídkou rybích specialit, připravovaných pouze z čerstvých ryb. Nápojový lístek uspokojí i ty nejnáročnější hosty. Restaurant a terasa jsou otevřeny denně od 11.00 do 1.00 hodin - jeho kapacita je 36 hostů a kapacita zateplené terasy 80 hostů. Restaurant je vhodný pro rauty, prezentace, svatby, promoce, obchodní obědy a večeře a jiné slavnostní příležitosti. Při pořádání rautů je kapacita hostů neomezena, je možno využít i přilehlé prostory. Pro dokonalou spokojenost svých hostů zajišťujeme také dopravu k pavilonu i zpět.



Posted: 2017-02-07 09:08:09