person_outline
search

bannersokolka1

Zámek Veltrusy - barokní sídlo rodu Chotků

Barokní zámek rodiny Chotků z první poloviny 18. století, který byl později klasicistně upraven, stojí uprostřed krajinářského parku s romantickými stavbami.

Vrcholně barokní architektura z počátku 18. století (G. B. Alliprandi) je situovaná do přírodně krajinářského parku typu okrasného statku. Malebná romantická krajina, líný tok řeky Vltavy, divoký lužní les, malebné staleté stromy na skrytých loukách, zlatavá pole obilí i zdánlivě zapomenutá zákoutí se sochami a pavilony, kde se zastavil čas - to vše v sobě skrývá veltruský zámecký park, jeden z největších zámeckých parků u nás. Roku 1754 se zde konal Velký trh tovarů Království českého, první obchodní veletrh na světě, který navštívila i Marie Terezie.

Zámecký park je otevřen celoročně od úsvitu do soumraku. Přírodně krajinářský park z počátku 19. století, doplněný drobnými architekturami,daňčí oborou a malebnými zákoutími, láká celoročně k vycházkám a odpočinku. Parkem prochází mezinárodní cyklotrasa Praha- Drážďany. Parkem se můžete projet také s průvodcem.

Historické užitkové stavby i hlavní zámecká budova ve Veltrusech, přestože prochází náročnou rekonstrukcí, nabízí návštěvníkům pestré možnosti poznání i odpočinku. Zámek nabízí také několik prohlídkových tras s průvodcem:

  • Aristokracie: začátek konce: Expozice v severozápadním křídle zavede návštěvníky do bytu posledního majitele zámku, hraběte Karla Chotka z Velkého Března, a jeho manželky, uherské hraběnky Livie Mailáthové. Zpřístupněné místnosti s výhledem na nádvoří byly jejich domovem od roku 1921, kdy je sem jako své dědice pozval hrabě Arnošt Chotek, poslední člen veltruské linie rodu Chotků. Temné období pro ně nastalo za druhé světové války a především pak po ní, kdy byli odsunuti do Německa. Díky dějinným událostem tak na zámku Veltrusy končí éra jedné šlechtické rodiny. Prohlídka stojí 100 Kč dospělého, 70 Kč zlevněné vstupné a rodinné 270 Kč.
 
  • Cykloprohlídka s průvodcem: Komentovaná cykloprohlídka po zámeckém parku anglického typu, který se rozkládá na říčním ostrově o rozloze téměř tři sta hektarů, vás seznámí se zdejšími architektonickými a přírodními zajímavostmi. Romantická zákoutí s drobnými pavilony, rozmanité mosty přes Mlýnský potok či divočina lužního lesa jsou střídány pohledy do místních polí, luk a sadu. To vše zažijete na trase o délce devíti kilometrů, která začíná v samém srdci areálu, u hlavní zámecké budovy.Prohlídka stojí 90 Kč dospělého, 70 Kč zlevněné vstupné a rodinné 250 Kč; půjčení kola 50 Kč. 
 
  • Malá výprava do velké historie zámeckého areálu: Malá výprava je prohlídkový okruh s výkladem po okolí zámecké budovy nejen pro ty, kteří jsou již klasickými interiérovými prohlídkami přesyceni. Dozvíte se zde jak o místní historii a zajímavostech týkajících se parkových dřevin, tak o tom, jak do utváření areálu zasahovaly povodně. Ty zde datujeme již od doby vzniku samotné zámecké budovy a právě ony mohou za to, že se zámek ocitl na říčním ostrově. Povodní se dotýká i dopis místního zahradníka hraběti, ve kterém si právě na vysokou vodu stěžuje. Také jeho úryvek v rámci Malé výpravy uslyšíte. Prohlídka stojí 50 Kč dospělého, 40 Kč zlevněné vstupné a rodinné 140 Kč.
 
  • Historické kočáry: Expozice v pozdně barokní stodole je sestavena z exemplářů soukromého sběratele Milana Štěpána, který se věnuje restaurování starých a poškozených vozů 19. a 20. století. Prohlídka stojí 50 Kč dospělého, 40 Kč zlevněné vstupné a rodinné 140 Kč.
 
  • Váhy, míry, závaží na zámku vám ukáží: Výstava vás seznámí nejen s historií měření a vážení, ale i se způsoby kontroly přesnosti měřidel a boje proti nepoctivým výrobcům a obchodníkům. Své místo zde má i část věnovaná využití měr a vah na veltruském hospodářství hraběcí rodiny Chotků. Vstupné na výstavu základní 50 Kč, snížené 40 Kč  rodinné 140 Kč.
 
  • Projížďka koňským povozem: S návratem koní do naší konírny oživla i tradice projížděk po areálu. Nechte se svézt koňským povozem taženým našimi zámeckými koňmi, Andym a Nesangem, a zažijte park zase trochu jinak. Vybrat si můžete mezi pravidelnou linkou hlavní brána ve Veltrusích - zámek a zpět nebo vyhlídkovou jízdou, která vyjíždí jednou za den od zámku k pavilonu Marie Terezie. Projížďka pravidelnou linkou mezi hlavní bránou do areálu a zámkem stojí 50 Kč, projížďka k pavilonu Marie Terezie 100 Kč.


Posted: 2017-02-08 07:10:14