person_outline
search

bannersokolka1

Kostel sv. Václava v Sazovicích

V obci, kde kostel nikdy nebyl, vyrostla během dvou let velice moderní stavba, která bude sloužit především náboženským účelům, ale své místo zde najde i kulturní život a komunitní centrum. Výstavba kostela měla rozpočet 20 milionů korun a více jak polovinu zaplatil místní mecenáš ze svého.

Jen pár kilometrů severozápadně od Zlína se nachází malá obec Sazovice. Protože zde nikdy kostel nestával, museli místní obyvatelé za bohoslužbami do sousedních Mysločovic. Sazovičtí se však myšlenky na svůj vlastní kostel nikdy nevzdali, a tak tato 254 let stará tradice brzy skončí. V Sazovicích se objevovaly snahy o výstavbu kostela již před druhou světovou válkou, ale komunistický režim tento vývoj přetrhl.

K myšlence se vrátilo několik občanů po roce 1990 a v roce 2011 založili Spolek pro výstavbu kostela sv. Václava. Samotná stavba započala v březnu roku 2015 a dokončena by měla být na jaře roku 2017. Architektem je Marek Jan Štěpán.
Moderní prvky nenese pouze budova kostela, ale i jeho vnitřní vybavení. Kromě obětního stolu netradičního tvaru a zvonkohry, která se programuje pomocí dálkového ovládání, je zde k vidění i kříž z optického skla. Ten se pod slunečním svitem zbarvuje do zlaté a pod září reflektorů do modré.

Nový kostel by měl být zasvěcen svatému Václavovi, patronu obce, v květnu 2017 olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem.
 



Posted: 2017-02-14 15:38:43