person_outline
search

bannersokolka1

Musica Holešov 2017 - festival klasické hudby - jarní koncertní řada

Obnovení tradice pořádání velkolepých operních, hudebních a divadelních produkcí na zámku v Holešove, založeno v 18. století hrabětem Františkem Antonínem z Rottalu.

V první polovině 18 stol. patřil holešovský zámek k nejvýznamnějším hudebním centrům na Moravě. Na této rezidenci hraběcí rodiny Rottalů probíhal velmi bohatý kulturní život, byl místem provozování italských oper, divadelních koncertů a představení. O významu a kvalitě zdejší zámecké kapely svědčí mimo jiné i skutečnost, že kapelník Ignaz Holzbauer užíval titulu dvorního hraběcího skladatele, což byla v dobových poměrech věc zcela mimořádná. V tomtéž období se v Holešově narodil a vyrůstal jeden ze spoluzakladatelů tzv. Mannheimské hudební školy, která stála u zrodu klasického hudebního stylu F. X. Richter.

O takřka 300 let později na všechny tyto tradice navazuje občanské sdružení MUSICA HOLEŠOV s cílem přinášet do prostor krásně zrekonstruovaného zámku hudbu barokní, klasickou nebo i jazzovou. Dramaturgem a uměleckým garantem je klavírista Karel Košárek.

Již první ročník, který se konal v roce 2010, uvedl například Magdalenu Koženou, koncert špičkového barokního souboru Collegium 1704 s italskou sopranistkou Rafaellou Milanesi či Pavla Šporcla s Karlem Košárkem za doprovodu Filharmonie Brno.
 



Posted: 2017-02-20 15:29:25