person_outline
search

bannersokolka1

Expozice mlynářského muzea Chadimův mlýn

Mlýnské muzeum z bývalého vodního mlýna z 30. let 19. stol. doplněné o dobové zemědělské nářadí. V původní mlýnici můžete shlédnout mlynářské stroje z roku 1926, ale i starší unikáty, mlecí kameny, kašnu s turbínou a náhon. Dozvíte o mletí obilí, mlynářství a historii Chadimova mlýna.

Objekt mlýna je rozdělen do několika částí. Vlastní mlýnice je přístupná jako expozice vývoje mlynářství, obytné části slouží jako ubytování hospodáře a ubytování hostů, hospodářská stavení pro ekofarmu s chovem mastného skotu Aberdeen Angus. Okolí mlýna je upraveno jako minikemp.

Mlýn patří rodině majitelů od roku 1644. Od té doby mlýn několikrát výrazně změnil svoji tvář. Naposled 1926, kdy po ničivém požáru Bedřich Chadim znovu obnovil mlýn s pilou. Dvojice vodních kol pro pilu a mlýn byla nahrazena Francisovou turbínou o teoretickém výkonu 15kW. Ta však neměla dostatečný výkon pro pohon mlýna a pily. Přikoupená lokomobila spalovala odpad z pily a pomáhala zvýšit výkon. Bezproblémové řešení obstaral až elektromotor napájený z rozvodných závodů před druhou světovou válkou. V současné době je zde také pro ukázku instalováno české mlecí složení, aby bylo vidět předchůdce mlecích stolic. Tyto mlýnské kameny tvořily základ mlynářství od nepaměti a jsou jeho symbolem dodnes.

Od května do září si můžete na travnatých plochách kolem mlýna postavit stan nebo karavan. Kapacita je 8 stanových míst. K dispozici jsou 3 venkovní elektr. přípojky, soc. zařízení se sprchou, kuchyňka a spol. místnost s TV, pračka.



Posted: 2017-03-08 07:27:29