person_outline
search

bannersokolka1

Sluneční hodiny v obci Hýsly

Mála obec Hýsly v Jihomoravském kraji měří čas hned třemi slunečními hodinami a pyšní se i zmenšeným modelem sluneční soustavy.

Obec Hýsly má troje sluneční hodiny a jedny jsou nejmenší na světě!

Miniaturní sluneční hodiny mají rozměry 9 x 9 mm a výška polosu je pouhých 5 mm. Ačkoli jsou hodiny mosazné, jejich povrch je pozlacen. Vyrobeny byly klasickou mechanickou cestou, tedy rytím diamantu do kovu.

Zmenšenina sluneční soustavy se rozkládá na ploše cca 29,4 m2. Jednotlivé planety a měsíce jsou seskládány z broušených žulových kostek a odřezků. Do hlavních kostek byly vytesány i astronomické symboly planet a počáteční písmena jejich měsíců. Slunce má v této soustavě podobu včelí buňky, ze které ční žihadlo. Toto žihadlo je polos slunečních hodin a na jeho vrcholu jsou umístěny další sluneční hodiny, a jsou to ony výše zmíněné nejmenší hodiny na světě.  

Dvoje sluneční hodiny a zmenšenina sluneční soustavy se nacházejí naproti budově obecního úřadu u hlavní silnice směrem na Kyjov. Třetí sluneční hodiny o rozměrech 14 x 20 m a délce polosu 6 m jsou pak umístěny v centru obce, nedaleko kaple.



Posted: 2017-03-09 16:35:09