person_outline
search

bannersokolka1

Letecké muzeum v Kunovicích

Víte, že v Leteckém muzeu v Kunovicích je vystaven světově unikátní exponát? A není jediný!

Více jak 20 exponátů dokumentuje leteckou historii a leteckou výrobu, která dodnes hraje významnou roli na východní Moravě. Návštěvníci si zde můžou nejen na letouny šáhnout, ale mohou se i podívat do jejich interiérů. Mimo dopravní a sportovní letouny jsou zde vystaveny vojenské letouny, vrtulník a výzbroj Československé lidové armády.

Historie letectví v regionu má kořeny ještě před vznikem samostatného Československa, Kunovice jsou v současnosti centrem této tradice. Ať již v minulosti nebo v současnosti, hustota činností spojených s letectvím je nejvíce soustředěna kolem kunovického letiště, v lokalitě, kde se nachází i letecké muzeum.

Aktivity pro zachování letadel veteránů v Kunovicích sahají až do 60. let minulého století, kdy se zakladatelé muzea, parašutisté a členové Slováckého aeroklubu Alois Hráček a Jiří Marek spolu s dalšími nadšenci letectví snažili uchovat výsadkové letouny: americký Fairchild a německý Siebel. Bohužel z rozkazu nadřízených orgánů musela být obě letadla zničena, přičemž v tehdejším Československu šlo o jedny z posledních exemplářů.

Samotné muzeum bylo založeno jako volná dobrovolnická organizace při Slováckém aeroklubu v roce 1970 a pod vedením zakladatelů zahajuje pod názvem Slovácké letecké muzeum svou činnost. Jeho skutečným prvním vystavovaným exponátem se stal v roce 1974 letoun Aero L-29A Delfín Akrobat, který je v Kunovicích dnes jediným vystavovaným exemplářem tohoto typu letadla na světě.

V současné době stojí na ploše muzea dvacet dva letadel a vrtulník Mi–4. Návštěvníci mohou obdivovat i další leteckou techniku, například vlečený terč KT–04 nebo přibližovací radar RP–3 G.

Chcete se navíc ještě proletět v letadle, nebo si seskočit s padákem?
I to dokážeme zařídit! Hned vedle muzea ve Slováckém aeroklubu vše toto najdete a k tomu i občerstvení a dětské hřiště.



Posted: 2017-03-13 16:22:06