person_outline
search

bannersokolka1

Výstava obrazů Pavlíny Gardianové: Znamení

Malířka Pavlína Gardianová se narodila 13. března 1968 v Jičíně, dnes žije a tvoří ve Staré Pace. Je absolventkou bižuterního oboru sklářské školy v Jablonci nad Nisou a školy umělecko-řemeslných prací v Praze. Vedle výtvarného umění se také věnuje překladatelské činnosti a výuce angličtiny.

Svět barev a malování Pavlínu G. lákal a přitahoval už od dětských let. Zabývala se jím také v Holandsku, kde čtyři roky žila a měla tam i několik samostatných výstav. Ve svém podkrovním ateliéru se výtvarnice zaměřuje především na techniku olejomalby. Z její tvorby je dobře znatelný rukopis poetických a lyrických námětů.

Využívá široké škály tónů barev a hry světla. Její obrazy vyzařují kouzlo okamžiku, zvláštní křehkost a něhu, jimiž dokáže mimořádně zapůsobit právě v dnešní citově poněkud vyprahlé době. Akademický malíř Vladimír Komárek kdysi o autorce řekl: „Pavlína Gardianová tvoří komorně, nechce oslňovat, ale chce mluvit k člověku. V každém případě však některé z nás oslní a rozhodně patří k hodnotám našeho výtvarného umění.“
 



Posted: 2017-03-20 13:11:52