person_outline
search

bannersokolka1

Panská služba, žádný med - kostýmované prohlídky na zámku Vizovice

Nenechte si ujít oblíbené tématické prohlídky o životě a povinnostech služebnictva na zámku Vizovice. Jaký byl jejich pracovní den, kdy a jak dlouho mohli odpočívat, co patřilo k jejich úkolům a jak si mohli zajistit práci a postavení? Dozvíte se na zámku ve Vizovicích!

O této sociální skupině se v naší zemi stále ví velmi málo a poznatky lze najít více v zahraničí než v tuzemsku. Z nalezených českých a moravských střípků a s pomocí cizojazyčných zdrojů však lze sestavit mozaiku toho, jak to na zámku chodilo mezi sloužícími.

Návštěvníci zámku Vizovice během nevšedních prohlídek zjistí například, jaké mělo služebnictvo povinnosti, kdy začínal a končil jejich pracovní den, jak se dříve bělilo prádlo, drhla kamenná podlaha, či jak sluha vymetl komín, aniž by se zašpinil. Snadné to neměly ani služebné dam, protože ty se několikrát za den převlékaly a složité róby si nebyly schopny obléci bez pomoci komorné.   

Během prohlídek bude zvláštní příležitost dozvědět se více o chodu panské domácnosti, o vztazích mezi pány a sloužícími i o praktických věcech jako jsou receptury na čištění nábytku či praní prádla.



Posted: 2017-03-27 12:47:19