person_outline
search

Hrad Roštejn

V hradních interiérech je umístěna stálá expozice, která dokumentuje nejen historii hradu, ale také způsob života a řemeslný um našich předků v této oblasti Vysočiny.

Pozdně gotický hrad, který se zvedá na skalnatém vrchu v 677 m n. m v romantických lesích u vsi Doupě, byl vybudován pány z Hradce v první polovině 14. století. V 70. letech 16. století nechal hrad přestavět Zachariáš z Hradce v duchu renesance na lovecký hrádek s rozlehlou oborou v blízkém okolí. Dalšími majiteli byly Slavatové z Košumberka, Lichtenštejni z Kastelkornu a Podstatští-Lichtenštejni. V roce 1915 hrad vyhořel. Zásadní opravy začaly až v roce 1958. Hrad byl pro veřejnost otevřen v roce 1969. Dnes je hrad v majetku Kraje Vysočina a spravuje ho Muzeum Vysočiny Jihlava.  Jsou zde vystaveny sbírky z fondu Muzea Vysočiny Jihlava.

Dominantou zůstala původní gotická sedmiboká věž 45 metrů vysoká, přístupná pro návštěvníky, poskytuje dalekou vyhlídku do kraje. . Expozice jsou vybaveny dobovým nábytkem a jinými předměty ze sbírek Muzea Vysočiny uspořádanými do tématických expozic. Uvidíte také původní pozdně renesanční nástěnné malby v Erbovním sále 700 erbů, v Botanickém sále 300 rostlin, v Etnografii a Biskupském sále. Další zajímavostí je sedmimetrový betlém vyrobený třešťskými betlémáři.

Trasa A vás provede vstupní halou, obrazárnou, Erbovním sálem, Hodovní síňí, Biskupským sálem a sklepem s expozicí kamenictví a místností s ukázkami výrobků lidových řezbářů.

Uvidíte také zajímavé nástěnné malby v Erbovním sále, nebo unikátní malbu Anatomie koně v Pracovně nadlesního. Tato je nejnovější součástí hradních expozic a prezentuje propojení historie hradu s okolní oborou.



Posted: 2017-03-31 06:19:52