person_outline
search

bannersokolka1

Angelo Purgert - První republika

V sobotu 1. dubna 2017 od 10 hodin se znovu otevřou brány duchcovského zámku a bude zde zahájena letošní návštěvnická sezóna.

Od soboty 1. dubna 2017 mohou návštěvníci zámku Duchcov zhlédnout první výstavní projekt letošní sezóny, instalovaný v zámecké Galerii Giacomo. Půvab a eleganci, kterými se vyznačovala secesní móda, dizajn a životní styl období zvaného první republika ve dvacátých a třicátých letech minulého století, zachytil svým objektivem fotograf Angelo Purgert.    

Angelo Purgert (1965) z Prahy je výjimečnou tvůrčí osobností na české fotografické scéně. Lektor Pražské fotografické školy a člen České federace fotografického umění získal za svou tvorbu řadu ocenění, prezentoval se na četných výstavách v České republice i v zahraničí. Jeho doménou je portrétní fotografie a styl jeho tvorby je označován jako fotografická lyrika.

V Galerii Giacomo na zámku Duchcov autor představuje své snímky z úspěšného fotografického cyklu První republika. Při jejich realizaci se nechal inspirovat společenskou atmosférou první republiky ve dvacátých a třicátých letech minulého století; ve svých záběrech snoubil prvorepublikový styl s nádechem dnešní doby. Při tvorbě se autor záměrně nenechal ovlivnit dobovými snímky, aby pouze nekopíroval zlatý věk československého státu. Podle znalců naopak vytvořil originální fotografie, které z první republiky čerpají, ovšem neuzavírají se v ní. To se týká nejen aranžmá scény, ale též póz modelů, technického i světelného provedení.

Důležitým prvkem, který dodává fotografiím rys autenticity, jsou samotné interiéry. Fotografie tak zachycují oblíbené pražské prvorepublikové kavárny Louvre, Imperial, Slavia nebo Adria, hotely Art Deco Imperial, Ambassador – Zlatá husa a hotel Paříž, cukrárnu Myšák, ale také Národní technické muzeum či Českou restauraci a tančírnu Republika. Fotografování se konalo i v Obecním domě, secesní perle pražské architektury, a také v paláci Lucerna. Výjimkou nebyly ani romantické uličky a parky staré Prahy.

Výstava První republika v Galerii Giacomo na zámku Duchcov potrvá do 4. června 2017 a má i charitativní účel ve prospěch Domu dětí a mládeže Sluníčko v Duchcově.



Posted: 2017-04-04 08:10:20