person_outline
search

bannersokolka1

České korunovační klenoty na dosah - výstava v Ústí nad Labem

V jarních měsících se v Muzeu města Ústí nad Labem uskuteční výstava k připomenutí výročí 670 let od korunovace Karla IV. českým králem. Výstavní projekt se zaměří nejen na samotnou korunovaci našeho nejvýznamnějšího panovníka, ale především na fenomén Českých korunovačních klenotů.

Hlavní exponáty - mistrovské repliky klenotů - ve speciální vitríně doplní zajímavosti a perličky z mnohasetleté historie originálů opředené různými legendami. Rozšířený koncept výstavy se zaměří na jednu z nejdůležitějších postav české i evropské historie – krále a císaře Karla IV.

Dále představíme i mnoho dalších tematických exponátů připomínajících období středověku – např. kopie zbraní, mincí, volné repliky oděvů a obuvi nebo 3D modely. Expozici doplní interaktivní prvky pro malé i velké návštěvníky (= meč štěstí).

Autorem znamenitých replik korunovačních klenotů je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků, legenda mezi šperkaři – Jiří Urban, který realizoval šperky např. pro anglickou královnu Alžbětu II., pro papeže Jana Pavla II. nebo repliku císařské koruny Svaté říše římské, aktuálně také repliku cášské koruny.

Na mnohasethodinové realizaci zlatnických prací se podíleli také špičkoví slovenští šperkaři – manželé Cepkovi.



Posted: 2017-04-04 21:39:02