person_outline
search

Zámek Bezdružice

Barokní zámek Bezdružice, viditelný ze širokého okolí, se tyčí na návrší, na západní straně náměstí ve stejnojmenné obci. Tu proslavilo jméno známého renesančního šlechtice a cestovatele - Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. Dnes je zde jedinečná sbírka loveckých trofejí a vycpaných zvířat.

Bezdružický zámek stojí na místě menšího středověkého hradu, který zde vznikl již koncem 13. století a v 16. století byl částečně renesančně přestavěn. Často se střídající páni, mezi něž patřili i rody Elpognárů a Švamberků začali s přestavbami na zámek. Snad nikde jinde nebylo použito tolik výtvarných slohů jako zde. Chybí pouze jediný, a to románský.

V souvislosti se zdejším šlechtickým sídlem se vám určitě vybaví jméno českého humanisty Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. Autor známého cestopisu o putování do Svaté země a do Egypta proslul také jako hudební skladatel i jako účastník odboje českých evangelických stavů proti Habsburkům. Spolu se "sedmadvaceti českými pány" ukončil roku 1621 jeho život kat Jan Mydlář na Staroměstském náměstí v Praze.

Dnes zde naleznete jedinečnou sbírku loveckých trofejí a vycpaných zvířat. Mimořádná soukromá sbírka je jednou z největších v Evropě a představuje kolekci vycpanin savců, ptáků a plazů z celého světa a je doplněná trofejemi z vlastních chovů a honiteb. Součástí prohlídky je i shlédnutí honosně zařízených dobových interiérů - rytířský sál, trůnní sál, knihovna, černá kuchyň, lovecká chodba, velký sál a salónky
 

Zámecká restaurace

Klidné a příjemné prostředí zámecké restaurace v Bezdružicích můžete využít nejen na oběd nebo večeři, ale i k posezení s přáteli či obchodními partnery, kdy nechcete být příliš rušeni. Restaurace nabízí 30 míst v rekonstruovaných barokních prostorách.

Hosté restaurace mohou ochutnat nejen speciality české a světové kuchyně, ale v nabídce najdou i pokrmy z ryb, drůbeže, zvěřiny a i výborné dezerty. K dobrému jídlu se zde čepuje plzeňské pivo, které můžete v období letní turistické sezóny vychutnat také na terase, která má 34 míst. Z letní terasy se nabízí nádherný výhled na Náměstí Kryštofa Haranta, podzámčí a malebné přilehlé okolí, což dokresluje atmosféru příjemného posezení.



Posted: 2017-04-05 14:18:16