person_outline
search

bannersokolka1

Baťova vila ve Zlíně

Vila Tomáše Bati se začala stavět v roce 1909 a dokončena byla v roce 1911. Nechal si jej postavit geniálni podnikatel Tomáš Baťa, zakladatel Baťových obuvnických závodů. Chtěl pro sebe a svou rodinu vybudovat příjemné sídlo, kde by mohl odpočívat a stále vidět svou továrnu.

Celková výstavba trvala dva roky, její základní tvar byl navržený a rozestavěný vizovickým stavitelem Františkem Novákem, o dokončení požádal T. Baťa architekta Jana Kotěru. Dům na svou dobu byl velmi prostý. Útulnost a funkčnost jsou hlavnimi atributy, kterým byl interiér a exteriér vily přizpůsoben. Interiér je vyzdoben celou řadou architektonických a výtarně-řemeslných skvostů. Kolem prostorů vily se rozprostírá zahrada, kterou značně ovlivnil zahradní architekt František Thomayer.

Baťova vila byla rodině navrácena po roce 1989 a v roce 1997 ji Tomáš Baťa nabídl jako prostor pro kanceláře Nadace. Vila se stává místem, kde se odehrává většina vzdělávacích, kulturních a společenských aktivit Nadace. Zároveň jsou některé sály ve vile k dispozici jako konferenční prostory pro veřejnost.

Veřejnosti je vila nezpřístupněna, jedině pro školy a skupiny lidí po objednání.
 

Prohlídka vily

Nadace Tomáše Bati nabízí školám, firmám a jiným organizovaným skupinám prohlídky vily Tomáše Bati s odborným výkladem jeho o životě, historii firmy Baťa i o historii domu. Prohlídky jsou pro školy zdarma. Pro firmy a jiné organizované skupiny za poplatek 65 Kč/osoba.

Minimální množství osob ve skupině 15, max. množství účastníků prohlídky 45 osob. Žádosti o prohlídku adresujte na: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na tel. 577 219 083.
 

Tomáš Baťa - zakladatel obuvnického imperia

Zakladatel světově proslulých obuvnických závodů (1894) Tomáš Baťa vytvořil mezi dvěma světovými válkami ve Zlíně největší obuvnický koncern, jehož věhlas a obchodní úspěchy významně přerostly naše hranice. Proslavil se aplikací nejnovějších amerických podnikatelských filozofií.


Zavedl například pásovou výrobu, samostatně účtující výrobní jednotky, prémiový systém nebo podíl pracovníků na zisku. Pro zaměstnance budoval na svou dobu velmi překvapivý sociální, kulturní a vzdělávací program. Na tyto úspěšné tradice nedávno navázala i Nadace Tomáše Bati, která v jeho někdejší rodinné vile vytvořila centrum pro podporu obchodního a ekonomického vzdělání a rozvoj kulturních aktivit města. Dnes má firma Baťa téměř 60 tisíc zaměstnanců v 60 zemích světa a prodává milion párů obuvi každý den.



Posted: 2017-04-05 13:56:48