person_outline
search

bannersokolka1

Bylinková zahrada Valtice

V areálu zámku Valtice najdete Bylinkovou zahradu, která splňuje kritéria trvale udržitelného zahradničení podle biologických principů a je tak prvním nositelem této certifikace na území České republiky.

Unikátní bylinková zahrada ve Valticích je od roku 1996 součástí Lednicko-valtického areálu zapsaného v UNESCO. Přijďte navšítvit jedinečnou ukázkovou zahradu, přivonět zde můžete až ke 300 druhům nejrůznějších bylin a strávit zde příjemné odpoledne. Zahrada se nachází přímo u Valtického zámku, na místě, kde dříve bývalo zámecké zahradnictví. Dnes si zde na ploše 3000 m2 můžete prohlédnout unikátní přírodní zahradu, která nemá v České republice obdoby.

Zahrada je navržena jako samostatně fungující objekt zahrnující tematické záhony bylin s informačním programem, okrasný parter s vodním prvkem, luční společenstvo s přilehlým sadem a odpočinkovou část. Díky svému charakteru je zahrada součástí projektu "Přírodní zahrada bez hranic", který je realizován z prostředků EU z Programu Evropské územní spolupráce Česká republika – Rakousko.

Pokud si přejete zakoupit bylinky, bylinné čaje, upomínkové předměty nebo suvenýry, můžete navštívit obchůdek v části skleníku přímo v zahradě.  Vzhledem k velkému zájmu je možné, že v době vaší návštěvy nebudou k dispozici některé druhy bylinek. Pokud máte zájem o konkrétní druhy, doporučujeme zavolat předem.

V zahradě se konají také kurzy o využití bylin, jejich sběru, účincích a zpracování pro vlastní použití v kuchyni, k domácímu léčení či k výrobě vlastní přírodní kosmetiky.

V zahradě je také možné uspořádat soukromou událost, jako je například svatba, firemní akce, zahradní slavnost, raut, koncert apod.



Posted: 2017-04-12 11:53:36